Stad Hasselt bouwt aan meest inclusieve speeltuin van Vlaanderen

Stad Hasselt renoveerde de afgelopen weken deels speeltuin De Borggraaf. “We vinden het belangrijk dat alle kinderen, met én zonder beperking veilig en aangenaam kunnen spelen kort bij huis. Speeltuin De Borggraaf in Kiewit zal daarom helemaal omgebouwd worden tot inclusieve speeltuin. In de eerste fase werden de oude speeltuigen verwijderd en kwamen er 12 inclusieve toestellen in de plaats. Eyecatcher is de grote speelburcht”, aldus schepenen Habib El Ouakili, Laurence Libert en Dymfna Meynen. In die eerste fase werd tevens de toegankelijkheid van de speeltuin aangepakt.

Stad Hasselt heeft een duidelijk speelruimtebeleid: elk kind moet op maximaal 400m van zijn of haar woning een speelplek vinden. “We willen zo veel mogelijk Hasseltse kinderen de kans geven om kort bij huis veilig en aangenaam te kunnen spelen. Om dit te realiseren leggen we deze bestuursperiode dan ook volop nieuw speelpleintjes aan en breiden we bestaande pleintjes uit”, stelt schepen van Jeugd Habib El Ouakili, “Belangrijk voor ons is natuurlijk dat élk kind kan spelen, ook degene met een beperking.”

Net daarom investeert Hasselt de laatste jaren sterk in inclusieve speeltoestellen. “Het laatste jaar werd er in 4 speeltuinen een inhaalbeweging op vlak van inclusieve speelruimte gemaakt. De afgelopen weken werd er gewerkt aan De Borggraaf in Kiewit”, aldus schepen van de Hasselaar Dymfna Meynen. Deze populaire speeltuin die vandaag zowel gebruikt wordt door de naburige scholen (KIDS en de Berk) als door kinderen in de buurt, vertoeft helaas in slechte staat. “Om alle kinderen te laten genieten, drong een grondige make-over zich op”, weet de schepen. “Vandaag hebben we die eerste belangrijke fase achter de rug zodat we speeltuin De Borggraaf uiteindelijk kunnen omvormen tot de grootste inclusieve speeltuinen in Vlaanderen.”  

Om De Borggraaf te transformeren tot speelplein waar kinderen met tal van soorten beperkingen terecht kunnen, werd er aan tafel gezeten met diverse partners. El Ouakili: “Te beginnen met verschillende stadsdiensten, maar ook specifieke organisaties als Inter Vlaanderen, Autisme Leeft en de scholen KIDS en De Berk. Iedere partner bracht de nodige kennis mee en dat leidde uiteindelijk tot een goed uitgewerkt masterplan.” Dat plan zal uiteindelijk gefaseerd doorgevoerd worden. “In de eerste fase, die nu achter de rug is, werden 12 verschillende speeltoestellen geplaatst, met als eycatcher een grote speelburcht. Een investering goed voor zo’n investering goed voor 150.000 euro.”

Voor er gestart kan worden met de installatie van de nieuwe speeltuin, werd de zone eerst volledig opgeknapt. “Het was niet alleen kwestie van nieuwe inclusieve speeltoestellen plaatsen”, vertelt schepen Laurence Libert, bevoegd voor Openbare Werken. “Enkele stadsdiensten, waaronder Wegen en de Technische Uitvoeringsdiensten, hebben de krachten gebundeld, om eerst de oude speeltoestellen te verwijderen. Daarna zijn de toegangsweggetjes volledig vernieuwd, zo is ook een vlotte toegang gegarandeerd, en werden de funderingsgaten uitgegraven. De leverancier van de speeltuigen is daarna begonnen met de plaatsing van een 10-tal nieuwe toestellen, voorlopig vooral voor jongere kinderen.”

En zo is de vernieuwde site helemaal klaar voor een zomer vol speelplezier. “Deze speeltuin is niet alleen aantrekkelijk, voor kinderen met én zonder beperking, omwille van de vernieuwing maar ook door de ligging. Het is een plaats om ook op hete dagen te vertoeven”, besluit schepen Libert. “De vele bomen zorgen immers voor veel schaduw op en rond de speeltoestellen.”

 

 

 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is