Toegankelijkheidsadvies aan huis voor Hasselaren

Op 19 oktober 2022, over deze onderwerpen: Algemeen beieid, Lokaal sociaal beleid - OCMW

HASSELT – Senioren en mensen met een beperkte mobiliteit zo lang mogelijk in hun vertrouwde thuisomgeving laten wonen. Dat is een ambitie die het stadsbestuur van Hasselt kracht bijzet met een nieuw initiatief: toegankelijkheidsadvies op maat. “We merken dat de organisatie van de aanpassingswerken voor heel wat mensen een obstakel is. Daar helpen wij hen nu bij,” aldus schepen van de Hasselaar Dymfna Meynen.

 

“In Hasselt zijn er 4.035 personen met een beperking. Reken daarbij nog de 23% van de Hasselaren die 65 jaar of ouder is, en je komt bij een stevige groep met een risico op beperkte persoonlijke mobiliteit,” opent schepen van Toegankelijkheid Meynen.

“Seniorenbehoefteonderzoek heeft uitgewezen dat heel wat senioren kiezen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Die keuze willen we als stadsbestuur faciliteren. Daarvoor zijn dus in veel gevallen noodzakelijke thuiszorg en aanpassingen aan de woonst vereist.”

 

Met die aanpassingswerken wil de stad Hasselt hen nu bijstaan. “Het is vaak omslachtig en technisch om als senior door heel het verbouwingsproces te gaan. Ervaren experts kunnen daarin helpen. Bovendien maken wij hen ook wegwijs in de premie-aanvraag. Het uiteindelijke doel is zo te kunnen bijdragen tot de effectieve uitvoering van de vaak noodzakelijke aanpassingswerken om de kwaliteit van het leven in de vertrouwde omgeving te bevorderen,” vertelt Meynen.

 

Het toegankelijkheidsadvies slaat op een ruim gamma aan aanpassingswerken. Er is geen inkomens- of eigendomsvoorwaarde gekoppeld aan dit advies. De uiteindelijke kostprijs van de aanpassingswerken is voor rekening van de aanvrager.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is