Stad Hasselt definitief eigenaar van crematorium

Op 10 januari 2022, over deze onderwerpen: Algemeen beieid, Begraafplaatsen - Erediensten, Financiën - Begroting

Afgelopen zomer bereikte Stad Hasselt een akkoord met uitvaartspecialist Dela over de overname van het crematorium. Vorige week werd de overname definitief afgerond en werd er een punt gezet achter een acht  jaar aanslepend dossier. “Op 31 december hebben de laatste formaliteiten vervuld en de overnameprijs betaald. Sinds deze week zijn we officieel eigenaar van het crematorium” aldus burgemeester Steven Vandeput (N-VA) en schepen Frank Dewael (Open VLD).

 

In juni vorig jaar kondigde het stadsbestuur trots aan dat er na jarenlange juridische procedures via een bemiddelingsprocedure eindelijk een akkoord werd bereikt voor de overname van het crematorium in Hasselt. Stad Hasselt betaalt 11,4 miljoen EUR voor het crematoriumcomplex.

 

Er waren nog enkele juridische en administratieve formaliteiten die moesten doorlopen worden in afwachting van een definitieve overname. “Die formaliteiten zijn op 31 december afgerond waardoor we in 2022 de activiteiten op een kwalitatief gelijkwaardige manier kunnen verderzetten.” licht schepen Frank Dewael toe. “. Burgemeester Steven Vandeput vult aan: “ ”Door deze duurzame oplossing bieden wij aan onze inwoners, en bij uitbreiding aan alle Limburgers, de zekerheid dat zij ook in de toekomst op hun eigen manier en in een familiale sfeer afscheid zullen kunnen nemen van hun geliefde, ook in deze moeilijke coronatijden”.

 

De activiteiten van het crematorium zijn ondergebracht in de vennootschap Crematorium Hasselt NV, waarvan Stad Hasselt sedert 31.12 de enige aandeelhouder is. “We zetten de activiteiten en de dienstverlening voorlopig verder zoals dit in het verleden gebeurde. Maar de bedoeling is vanzelfsprekend dat de we de werking en dienstverlening aan een grondige evaluatie zullen onderwerpen” legt schepen Frank Dewael uit.

 

Het crematieproces zelf werd in het verleden reeds verzorgd door de stad Hasselt en door daarvoor speciaal opgeleid stadspersoneel. Wat wel verandert is dat vanaf nu ook het onthaal, de plechtigheid en de koffietafel onder de verantwoordelijkheid van Stad Hasselt vallen. “De aanwezige know how van de voormalige Dela-medewerkers vergemakkelijkt deze nieuwe opdracht . Maar we bekijken wel hoe we op termijn voor de cateringactiviteiten  kunnen samenwerken een externe partner” aldus burgemeester Steven Vandeput.

 

De tarieven van het crematorium blijven ook ongewijzigd. “We zullen de tarieven in geen geval verhogen” zegt schepen Frank Dewael. De tarieven bedragen 450 euro (op zaterdag 530 euro) voor een inwoner van Hasselt en 490 euro (op zaterdag 580 euro) voor niet-Hasselaren.

 

Ook voor de werknemer die in dienst zijn van Crematorium Hasselt NV verandert er niets. De 5 werknemers blijven aan boord, al zal 1 van hen op pensioen gaan in het voorjaar van 2022.

 

Voor de buitenwereld staan er dus op korte termijn geen grote verandering op til. “Maar intern zal de volgende maanden wel alles in het werk worden gesteld om onze dienstverlening in het crematorium waar mogelijk te verbeteren, zowel naar de begrafenisondernemers als naar de Hasselaar” zegt schepen Frank Dewael.

 

Zo werd er een nieuw reservatie- en facturatieplatform ontwikkelt voor de begrafenisondernemers. Ook wordt de klantentevredenheid nauwkeurig in kaart gebracht en zal hier samen met het personeel en de stad sterk op worden ingezet. Ook zal Stad Hasselt onderzoeken welke noden op vandaag niet of onvoldoende worden ingevuld. “Zo stellen we bijvoorbeeld vast dat er onvoldoende aanbod is van crematie in het geval van herbegravingen. Dat is een leemte die we willen invullen” zegt schepen Frank Dewael.

 

We stellen bovendien vast dat de laatste jaren mensen meer en meer kiezen voor een crematies. “In het crematorium werden inmiddels 100.000 crematies uitgevoerd” zegt schepen Laurence Libert (Open VLD). “Het is een duidelijke trend dat mensen zeer bewust kiezen voor een crematie in plaats van begraven te worden. Het crematorium zal dus voor steeds meer Hasselaren een belangrijke plek zijn waar we op een intieme manier afscheid kan nemen van dierbaren” aldus schepen Laurence Libert.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is