Inzetten op gelijke kansen wordt makkelijker voor verenigingen

Organisaties die activiteiten organiseren om gelijke kansen voor alle Hasselaren te bevorderen, zullen daarvoor makkelijker een financiële tussenkomst van het stadsbestuur kunnen ontvangen. Het subsidiereglement dat hiervoor bestaat, is helemaal herwerkt.

 

Stad Hasselt ondersteunt sinds 2019 organisaties die gelijke kansen voor alle Hasselaren bevorderen. Hiervoor werd een subsidiereglement in het leven geroepen dat nu grondig is vernieuwd.

 

“Het reglement is er voor organisaties die met hun acties de maatschappij, een activiteit, een instelling of organisatie,… meer toegankelijk maken, werken aan de veerkracht van Hasselaren of de betrokkenheid bij het stedelijk beleid vergroten”, zegt schepen Erdogan. “Een hele mondvol en dat hoorden we ook van de organisaties zelf. Zo was het reglement niet altijd even duidelijk of even praktisch in gebruik. Dus zijn we samen rond de tafel gaan zitten. We hebben gekeken wat goed is maar vooral wat beter kan. Daar is dit vernieuwde reglement uit voortgekomen. Het is duidelijker, met minder werklast voor de organisaties én onze stadsdiensten. Zo kan het reglement eindelijk doen waar het voor dient: gelijke kansen bevorderen. Dat kan gaan over tal van thema’s. Onder meer taal, gender, diversiteit maar ook religie.”

 

Er wordt een jaarlijks budget van 35.000 euro voorzien voor dit reglement. Feitelijke verenigingen, vzw's en onderwijsinstellingen kunnen een aanvraag indienen voor een bedrag van maximaal 500 euro (650 indien er met meerdere organisaties wordt samengewerk).

 

“Om te kunnen werken aan een inclusief beleid is de betrokkenheid van elke Hasselaar cruciaal. Hierbij dienen zoveel mogelijk verschillende groepen van inwoners aan het woord te komen zodat we in de keuzes die we als stadsbestuur maken een zo ruim mogelijk pallet aan meningen en visies kunnen integreren. Zo kan elke Hasselaar voor een stukje mee bouwen aan onze inclusieve stad,” aldus schepen van de Hasselaar Dymfna Meynen.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is