Hasselt bundelt alle info over mantelzorg in handige gids

Op 18 november 2023, over deze onderwerpen: Algemeen beieid, Lokaal sociaal beleid - OCMW

Wat is mantelzorg precies? Heb je als mantelzorger recht op financiële hulp? Hoe combineer je mantelzorg met werk of studies? Welke hulpmiddelen zijn er beschikbaar? En hoe zorg je als mantelzorger ook voor jezelf? Het zijn maar enkele van de vragen die een antwoord krijgen in de gloednieuwe mantelzorggids die de stad Hasselt verdeelt. “Mantelzorgers zijn uiterst belangrijk voor dit stadsbestuur en we doen ook erg veel voor hen. Het werd tijd dat we alle info bundelden,” aldus schepen van de Hasselaar Dymfna Meynen.

 

“Mantelzorgers leveren een belangrijke bijdrage aan de warme Hasseltse samenleving. Een bijdrage die we als stad heel erg appreciëren. Want een mantelzorger speelt een grote rol in het leven van een persoon die zorg nodig heeft. En als lokaal bestuur helpen we  graag om die rol te vervullen. Binnen ons mantelzorgbeleid willen we mantelzorgers kennen, verbinden, versterken en waarderen. Met uiteenlopende acties en initiatieven spelen we op die missie in,” vertelt schepen Meynen, die bevoegd is voor het mantelzorgbeleid.

 

Om alle initiatieven die de stad rond mantelzorg neemt, te bundelen, pakt de stad nu uit met deze handige gids. Meynen: “Via praktische antwoorden op tien veel gestelde vragen rond mantelzorg geven we de nodige informatie door. Want met deze gids helpen we om het aanbod voor mantelzorgers te leren kennen. Met persoonlijke getuigenissen willen we inspireren en verbinden. Zo hopen we de mantelzorgers te versterken in hun rol. En tot slot willen we met deze gids zeker ook tonen dat we hun werk waarderen. Bovendien brengt de gids alle partners op Hasselts grondgebied met een aanbod rond mantelzorg mee in kaart. Zo biedt het een totaaloverzicht van alle diensten die er voor mantelzorgers zijn.”

 

Hasselt profileert zich zo nog meer als Mantelzorgvriendelijke Stad. “In het voorjaar organiseerden we al een infomarkt en de lancering van de mantelzorgpremie. Daarbij komt nu nog deze mantelzorggids en een maandelijkse nieuwsbrief.”

 

Interesse in de gids?

Haal je exemplaar bij de lokale dienstencentra van HOGEVIJF of het seniorenloket

of vraag ze aan via 011 88 84 84 of info [at] hogevijf.be.

of lees de digitale versie via //Hasselt.be/mantelzorg

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is