Grondbank voor betaalbare bouwgrond

Op 19 november 2008

Erfgoedlogies worden kleinschalig

Vorig jaar sprak Sleypen nog van een aantal hotels op historische plaatsen met minimaal een bed of 30. Lies Jans (N-VA) wilde weten hoe het daarmee zat. "Moeilijk", zei Sleypen. "Limburg blijkt te klein voor hotelketens. Ik denk dat we voor onze erfgoedlogies eerder moeten gaan voor kleinschalige projecten."

Hopla in Bokrijkspeeltuin

Volgens Vlaams Belang is Sleypen alsmaar meer met toerisme bezig en alsmaar minder met
Bokrijk. "Daar ben ik het niet mee eens. We gaan de tijdslijn in Bokrijk optrekken tot de jaren '90." Hij wil ook een masterplan dat bekijkt hoe overheidsinvesteringen in Bokrijk kunnen worden terugverdiend. Sleypen denkt aan infrastructuur voor bedrijfsfeesten. "In 2009 zal ook fors worden geïnvesteerd in de speeltuin. Een deel van de speeltuin wordt ingericht met Hopla-figuurtjes die kleuters moet aantrekken."

170 jaar Limburg

Sleypen wil volgend jaar ook de scheiding van Nederlands en Belgisch Limburg - 170 jaar geleden - herdenken met allerlei projecten, zoals de uitwisseling van journalisten en een groot volksfeest voor beide Limburgen. Hugo Biets (Open Vld) wilde wel weten hoe die grensoverschrijdende samenwerking wettelijk zit. En wat ze daar in Brussel van denken. "We moeten op Euregionaal vlak zelf zeggen wat we willen", reageerde Sleypen.

Bus door Limburg

Een aantal raadsleden wilde ook meer uitleg over de zogenaamde regiobus. "In die bus zitten toeristen én een sleutelfiguur. Dat is letterlijk iemand met sleutels, iemand die op bepaalde plaatsen binnenkan en daar mensen kan rondleiden. Zo is alles toegankelijk zonder dat je daarvoortdurend personeel moet inzetten", aldus Sleypen.

1. Fietsen en vlotkamperen

Vorig jaar kondigde Sleypen diverse investeringen in toerisme aan, zoals kamperen op het water. "Die kampeervlotten zijn er intussen én ze zijn een groot succes. Tot in oktober waren ze volgeboekt. Voorlopig drijven er niet meer dan twee vlotten op een oude Maasarm, ze doen vooral ons imago deugd." Ander plan van 2008 was om 1 miljoen euro te investeren in het fietsroutenetwerk. "We hebben 10 extra man ingezet op de fietsroutes, we hebben er trouwens nog meer nodig."

Onze punten: 8/10

2. Limburger toerist

Laat Limburgers hun eigen provincie ontdekken, ook dat heeft Sleypen in 2008 beloofd. "We
hebben daarvoor wandel- en fietskaarten verspreid via de krant en vastgesteld dat de plaatsen die toen aan bod kwamen, ook telkens druk bezocht werden."

Onze punten: 8/10

3. Zonevreemde woningen

Sleypen wilde dat zoveel mogelijk gemeenten hun problemen met zonevreemde huizen oplossen. Hoeveel gemeenten hebben intussen hun huiswerk gemaakt? "Op dit moment alleen Wellen en Kortessem. Alken en Borgloon zijn ermee bezig. Zo'n ruimtelijk uitvoeringsplan voor zonevreemde woningen opmaken, is erg intensief. Zij zijn daar zelf verantwoordelijk voor, we kunnen alleen maar wachten."

Onze punten: 6/10

De oprichting van de grondbank stond vorig jaar al op het lijstje van de uit te voeren plannen van gedeputeerde Sylvain Sleypen. "We zijn met de oprichting bezig, tegen het einde van het jaar moet die grondbank er zijn. Die bank wordt een autonoom provinciaal bedrijf dat de aankoop en de verkoop van grond moet regelen. We werken nu aan de afbakening van 11 kleinstedelijke gebieden. In zo'n afbakening van de stadsgrenzen kun je duidelijk maken welke gebieden je wil ontwikkelen. Wat openbaar nut is, wat handelszone, waar mensen kunnen wonen en waar industrie komt. Eens die grenzen vastliggen, kunnen we aan de slag. Als we dan bijvoorbeeld van een stuk landbouwgrond industriezone maken, brengt dat geld op. Dat geld moet naar de gemeenschap gaan. Die opbrengst kunnen we gebruiken om sociale correcties uit te voeren. Om grond aan te kopen en die te verkavelen tot betaalbare bouwgrond bijvoorbeeld."

Werk

"Wij doen op dit moment al het werk: wij keuren de afbakening van de verschillende ruimtelijke zones goed, wij maken de uitvoeringsplannen op, wij bepalen via de Provinciale
Ontwikkelingsmaatschappij (Pom) wie waar welke industriegrond krijgt. Maar wij gaan niet met de winst lopen. Wel de projectontwikkelaars. Wij willen best samenwerken met projectontwikkelaars, maar een deel van het geld moet wel terug naar de gemeenschap vloeien. Bijkomend voordeel van zo'n grondbank is dat we sneller kunnen werken, we zorgen zelf voor de vergunningen en zo kan grond ook sneller op de markt komen."

Erfpacht

Ander idee dat Sleypen in de grondbank willen steken, is bouwen op grond die je in erfpacht krijgt. "Je hoeft de grond niet te kopen en je kan dus goedkoper bouwen. In het buitenland doen ze dat ook al zo. Ook dit is een systeem om bouwen betaalbaar te maken."
"Eigenlijk kun je de werking van de grondbank vergelijken met die van de vroegere IML
(Intercommunale Maatschappij Limburg). Daar had men indertijd ook dit soort plan, maar ze waren niet bevoegd voor ruimtelijke ordening. Ze konden wel grond aankopen, maar die niet omzetten van landbouw naar bouwgrond. Dat kunnen wij wel."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is