U bent hier
Doodstraf moet de wereld uit
Aanstaande zondag wordt er weer aandacht gevraagd voor de strijd tegen de doodstraf.I n het licht daarvan nam het Europees Parlement vandaag met quasi unanimiteit een resolutie aan waarbij het zich (nogmaals) uitdrukkelijk uitspreekt tegen de doodstraf, in alle gevallen en onder alle omstandigheden. N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels was mede-indiener van de resolutie en reageert opgetogen. "Het is immers belangrijk aan de rest van de wereld te tonen dat de afschaffing van de doodstraf bijdraagt tot de verhoging van de menselijke waardigheid."
Hoewel het niet is aangetoond dat de doodstraf een doelmatiger afschrikwekkende werking heeft tegen misdaad dan andere straffen, wordt ze nog veelvuldig toegepast. Wereldwijd handhaven 43 landen de straf, vooral in China, Iran en Irak, maar ook in landen als de Verenigde Staten, Japan, Wit-Rusland, Egypte, Maleisië, Soedan, Thailand, Vietnam en Noord-Korea. Over de hele wereld wachten meer dan 20.000 mannen, vrouwen en kinderen op de voltrekking van een doodsvonnis, onder hen ook enkele tientallen Europese onderdanen. Het zijn voornamelijk kansarmen die zich in doodscellen bevinden.
Brepoels: "De doodstraf is een ultiem wrede, onmenselijke en onterende straf en schendt het recht op leven dat in vele mensenrechtenverdragen is opgenomen. De Europese Unie en haar lidstaten moeten daarom met klem een algemeen moratorium op terechtstellingen blijven bepleiten, in navolging van het in 2007 in de Verenigde Naties aangenomen beleid. Dit moet een absolute prioriteit voor de nieuwe Europese diplomatieke dienst en de diplomaten van de lidstaten, met als uiteindelijk doel de volledige afschaffing van de doodstraf."
* 10 oktober is de jaarlijkse Europese en Werelddag tegen de doodstraf