U bent hier
Stad Hasselt en Digitaal Vlaanderen realiseren primeur met vernieuwde Hasselt-app

HASSELT – Met de lancering van een vernieuwde versie van de Hasselt-app zet stad Hasselt opnieuw een grote stap in haar digitale transformatie. De update, ontwikkeld in samenwerking met Digitaal Vlaanderen, biedt Hasselaren een nog toegankelijker, sneller en completer digitaal contactpunt met stad en overheid. Bovendien maakt de Hasselt-app, die voortaan ‘MijnHasselt’ zal heten, het leven een stuk gemakkelijker.
Eind 2022 lanceerde Stad Hasselt met veel succes haar eigen stadsapp. Met bijna 19.000 downloads en een kleine 11.000 actieve gebruikers is het één van de populairste stadsapps van het land. “Maar de digitale wereld evolueert razendsnel”, beseft Dymfna Meynen, schepen van Digitalisering. “Om Hasselaren op lange termijn de beste digitale dienstverlening te blijven geven, kozen we nu voor de omschakeling naar het ‘MijnBurgerprofiel App Platform’. Daarmee zijn we de eersten die een bestaande app laten samenvloeien met die van Vlaanderen. ‘MijnHasselt’ zal er dus ook wat anders gaan uitzien.”
Meynen: “Voor ons is het belangrijk dat we alle pluspunten en functionaliteiten van onze eigen Hasselt-app behouden. Tegelijk zoeken we naar samenwerkingen om sprongen vooruit te blijven zetten. De app zal sneller evolueren, meer overheidsdiensten bevatten en toch Hasselts aanvoelen. Zo combineren we het beste van twee werelden.” Gebruik je vandaag de app Mijn Burgerprofiel als Hasselaar? Dan kan je die eigenlijk vervangen door MijnHasselt, die hetzelfde aanbiedt en méér.
Makkelijk
De Hasselaar kan nu via het sterk vereenvoudigd digitaal loket attesten en dienstverlening van de lokale én Vlaamse overheid opvragen. Je kan je vandaag in veel gevallen een bezoek aan het stadhuis besparen. Denk aan de aangifte van een huwelijk of geboorte, een uittreksel uit het straf- of het bevolkingsregister, een attest van gezinssamenstelling, enz…. Maar dus ook Vlaamse documenten over de jobbonus, verbouwlening- en premies, publieke laadpaal aanvragen, enz..... Met de geïntegreerde eBox heeft de gebruiker bovendien één digitale, persoonlijke en beveiligde brievenbus waarin hij of zij alle officiële berichten van de overheid ontvangt.
Daarnaast biedt MijnHasselt een flink aantal functionaliteiten die het leven van de Hasselaar vergemakkelijken. “De herinnering aan je huisvuilophaling, op basis van jouw afvalkalender, is de populairste functionaliteit en blijft – net zoals alle andere - behouden”, legt Dymfna Meynen uit. “Je kan ook nog steeds een afspraak of melding maken of de UiT-agenda raadplegen. Nieuw is dat je nu ook je bibliotheekboeken kan verlengen en reserveren via de app. En dat je eenvoudig sportclubs en de jobaanbiedingen in je buurt kan opzoeken. Er zit ook een ‘walletfunctie’ in de app waar je naast Hasseltbonnen ook je bibliotheekpas, UiTpas, zwembadabonnement... kan bewaren. Zo heb je geen fysiek pasje meer nodig en kan je het dus ook niet meer vergeten.”
Voortrekkersrol, vandaag én morgen
“We zetten onze rol als provinciehoofdstad en centrumstad in de verf door ook deze voortrekkersrol op te nemen in digitale dienstverlening”, stelt burgemeester Steven Vandeput. “Door deze samenwerking met Vlaanderen kunnen toekomstige ontwikkelingen sneller en efficiënter worden uitgerold, zowel in Hasselt als in andere gemeenten. Omdat bepaalde ontwikkelingskosten worden gedeeld onder lokale besturen, beheren we budgetten als een goede huisvader. Bovendien bundelen we verschillende expertises en ontwikkelen zo een beter product.”
“De MijnHasselt app toont wat er mogelijk wordt als een ambitieuze stad en een ambitieuze Vlaamse overheid de handen in elkaar slaan. In de app vind je dus ook heel wat Vlaamse diensten. Denk aan melding als je keuringsbewijs vervalt, aan de jobbonus, of de aanvraag van een verbouwpremie”, verklaart Jan Smedts, hoofd van Digitaal Vlaanderen, de overheidsdienst die instaat voor het beheer van het app-platform van Mijn Burgerprofiel. “Wij geloven erin dat je met één app op termijn al je overheidszaken moet kunnen beheren. Zo werken we op dit moment aan de digitale dienstencheques die je binnenkort in de app zal kunnen beheren. We blijven het app-platform van Mijn Burgerprofiel verder uitbreiden en dat stroomt nu ook door naar de Hasselaren”.
“Dit is geen eindpunt”, besluiten burgemeester Vandeput en schepen Meynen. “Stad Hasselt blijft verder inzetten op digitale innovatie. In de app willen we later nog functionaliteiten toevoegen zoals het inzetten van parkeerbudget of het inkijken van aanvragen of reservaties.”
Appy Hours
Om de vernieuwde app met al zijn functionaliteiten in de kijker te zetten, organiseert de stad Hasselt vier lanceringsevents onder de noemer ‘Appy Hours’. Tijdens deze momenten voeren we actief promotie en kunnen Hasselaren plaatsnemen in onze strandstoelen om de app samen te ontdekken, te installeren en om specifieke vragen te stellen. Na het eerste ‘Appy Hour’ op vrijdag 25 april van 12 tot 14 uur aan Bibliotheek Hasselt Limburg – vestiging Dusart, staan we nog op:
Grote Markt, shoppingzondag 4 mei van 14 tot 16 uur
Quartier Bleu, zaterdag 17 mei van 14 tot 16 uur
Avondjaarmarkt Kortessem, vrijdag 30 mei van 17 tot 22 uur
Hasselt telt momenteel ook negen Digipunten, bemand door digihelpers. Dat zijn gedreven vrijwilligers met een grote digitale kennis. Ook over de app weten ze alles. Hier zijn Hasselaren ook steeds welkom.
Praktisch
* Lees alles over de vernieuwde Hasselt-app op www.hasselt.be/mijnhasselt-app.
* Download de stadsapp MijnHasselt in app store van je smartphone. Geef de zoekterm ‘Hasselt’ in. Je herkent de Hasselt-app aan ons stadslogo.
* Had je de app al? De app zal een korte update uitvoeren, afhankelijk van je instellingen moet je dit accepteren of verloopt dit automatisch. Daarna kan je meteen aan de slag.
* Heb je hulp nodig? Hasselt telt een negen Digipunten. www.hasselt.be/digipunt.
* Van midden april tot eind mei 2025 organiseren we ook een aantal lanceringsevents. Hier ben je welkom om de app te ontdekken en specifieke vragen te stellen. Nadere info – met timing en locaties – volgt.