Hasselt voorziet inclusief communicatiemateriaal bij verschillende stadsdiensten

HASSELT – De stad Hasselt heeft in samenwerking met expertisecentrum Modem specifiek communicatiemateriaal ontwikkeld voor personen en kinderen met een communicatieve of cognitieve beperking. “We streven naar een integraal toegankelijke stad voor iedereen. Naast fysieke toegankelijkheid zetten we daarbij ook stevig in op toegankelijke communicatie,” aldus burgemeester Steven Vandeput en schepen van de Hasselaar Dymfna Meynen.

 

Modem, een expertisecentrum rond ondersteunende technologie binnen de Thomas More Hogeschool, ontwikkelde een communicatiemateriaal voor personen en kinderen met een beperking. “Concreet gaat het om inclusieve communicatiekaarten en -borden, bestaande uit allerlei pictogrammen met daarbij passende woordjes om zo zinnen te vormen. In samenwerking met Modem kunnen wij als stad dit communicatiemateriaal aanbieden binnen verschillende stadsdiensten en instanties,” opent burgemeester Vandeput, die ook bevoegd is voor het communicatiebeleid.

 

Inclusieve speeltuin

 

“We plaatsen die inclusieve communicatieborden onder meer in onze speeltuinen. Voor kinderen met een communicatieve of cognitieve beperking is het immers cruciaal dat ook zij kunnen communiceren en zichzelf kunnen uitdrukken naar anderen. We startten in de speeltuinen van Kapermolen, Vredespark, Stadspark en in de nieuwe inclusieve speeltuin De Borggraaf. Indien dit aanslaat, kunnen we in de toekomst élke Hasseltse speeltuin uitrusten met zo’n inclusief communicatiebord,” vult schepen van Toegankelijkheid Meynen aan.

 

Communicatiekaarten

 

Maar daar blijft het niet bij. “We ontwikkelen ook inclusieve communicatiekaarten voor het Jessaziekenhuis, de bibliotheken, het Wisselke, Visit Hasselt en de musea. Deze kaarten leggen we aan de balie, zodat volwassenen of kinderen met een beperking, maar ook anderstaligen, jonge kinderen,... dit kunnen gebruiken om te communiceren met derden. Een communicatiekaart specifiek voor ziekenhuizen en musea kan nu al simpelweg gedownload worden via onze website. Met het gebruik van deze communicatieborden en -kaarten zetten we alvast een nieuwe stap richting een toegankelijkere en inclusievere stad,” besluiten Vandeput en Meynen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is