U bent hier
Stad Hasselt wijst ondernemers de weg naar circulaire economie

De stad Hasselt opent een circulair loket in het TT-center. Bedoeling is de omslag naar een inclusieve, circulaire economie te versnellen. Het loket doet dienst als kennislab waar showcases en events georganiseerd zullen worden. Het stadsbestuur ging voor dit project, dat de naam ‘Circulair Werk(t)’ meekreeg, in zee met de Hogeschool UCLL, LUCA School of Arts, Springplank vzw en 37 graden.
Het project Circulair Werk(t) is gericht op de ontwikkeling van nieuwe circulaire diensten of opdrachten voor erkende sociale economie bedrijven en het stimuleren van nieuw circulair ondernemerschap met sociale impact. “Een hele mond vol,” opent schepen van Circulaire Economie Nele Kelchtermans. “Maar met het nieuwe loket in het TT-center willen we deze op het eerste zicht abstracte begrippen tastbaar maken. Door ondernemers te wijzen op concrete voorbeelden en realisaties in de praktijk, willen we hen stimuleren om op de circulaire trein van de toekomst te springen,” benadrukt Kelchtermans het belang dat de stad Hasselt hecht aan circulaire economie.
In het loket is meteen zo’n concreet voorbeeld uitgewerkt: een deelwinkel voor decoratiemateriaal. “Ondernemers hebben in hun opslagplaats allemaal wel decoratiemateriaal liggen waarmee ze in het verleden hun etalage of ontvangstruimte opsmukten. In plaats van weg te kwijnen, kan dit nog van pas komen bij de collega’s. Zo krijgt dat decoratiemateriaal een tweede leven. Dát is de essentie van circulaire economie. Bezoekers kunnen via deze showcase, zoals er in de toekomst nog zullen volgen, zien hoe circulaire ideeën in de praktijk kunnen worden omgezet. Dat moet hen aan het denken zetten. Hierdoor gaan zij hopelijk ook aan de slag met sociale en circulaire concepten en ideeën,” aldus schepen van Lokale Economie Rik Dehollogne, die zijn schouders onder dit project zette.
Op 10 februari opent het circulair loket met een Kick-Off. “Ondernemers kunnen hier terecht om te sparren over circulaire economie, voor advies en coaching. Verder stellen we de ruimte – waar de Blokbar gelegen was – ter beschikking voor co-creatiesessies of events rond circulaire initiatieven,” besluit Dehollogne.
De projectpartners Hogeschool UCLL, LUCA School of Arts, Springplank vzw en 37 graden hebben ieder een specifieke rol binnen het project. “Zo zal Hogeschool UCLL als expertisecentrum binnen het project kennis en ervaringen verzamelen en verwerken tot een basismodel, een stappenplan waarmee elke (startende) ondernemer aan de slag kan om vlotter een stap naar circulariteit te zetten,” aldus Ilse Fraussen, onderzoekster UCLL.
Het project kwam tot stand binnen een breed netwerk van geëngageerde partners waaronder VOKA Limburg, UNIZO Hasselt, Centrummanagement Hasselt Handelt, Hogeschool PXL, Universiteit Hasselt, … Voor meer info kan u terecht op: