Werken Kunstenhuis Groenplein van start

Begin maart starten de verbouwingen van het voormalig Administratief Centrum Groenplein tot gloednieuw Kunstenhuis. In de marge wordt ook het plein zelf heringericht. Prijskaartje: 15 miljoen euro, deels gefinancierd door Vlaanderen. De werken zullen twee jaar duren en onvermijdelijk hinder met zich meebrengen Die zal echter tot een minimum beperkt worden. “Als in 2027 de deuren openen, heeft Hasselt er een enorme culturele en toeristische troef bij,” aldus burgemeester Steven Vandeput.

 

Van administratief centrum naar een huis vol kunsten

“Het doet goed om de eerste stappen in dit project te zetten,” aldus schepen Laurence Libert, bevoegd voor Gebouwen. “De voorbereidende werkzaamheden moeten klaar zijn tegen eind maart. Dan begint de eigenlijke ontmanteling van het voormalige administratief centrum, die een drietal maanden zal duren. We beperken daarbij de hinder voor omwonenden tot een minimum. In de zomer start de aannemer met de ruwbouwwerken. Half februari 2026 zou het complex wind- en waterdicht moeten zijn. Volgend jaar wordt er verder gewerkt aan de installatie van de technieken en de afwerking van het gebouw. We verwachten dat de partners die het geheel zullen uitbaten in het voorjaar van 2027 kunnen inhuizen. Seizoen 2027-2028 zou dan het eerste volledige culturele seizoen zijn in het nieuwe kunstenhuis. Bij aanvang van elke werffase of voorafgaand aan speciale werftransporten worden buurtbewoners tijdig op de hoogte gebracht van eventuele hinder en flankerende maatregelen,” licht Libert de fasering van de werken toe.

 

Iconische gevel blijft behouden

Het ontwerpteam zocht en vond een antwoord op twee grote vragen. Enerzijds binnen de huidige oppervlakte een vlakkevloerzaal met tribune, twee bioscoopzalen, creatieruimtes en een cultuurcafé huisvesten; anderzijds het gekende stadsgezicht dat het AC is voor de volgende generaties waarborgen. Het ontwerp van Hasselts architect Louis Ghysebrechts was al bij de bouw in 1969 vooruitstrevend en is één van de belangrijkste voorbeelden van Brutalisme in België. Het ontwerpteam bewaart de gevel en het gebouw maximaal. In het bestaande deel van het nieuwe kunstenhuis zullen de zogenaamde low tech functies (kantoren, kleedkamer, foyer, cultuurcafé) worden ondergebracht. Aan de zijkant van het gebouw zal een nieuw gedeelte als het ware in het complex geschoven worden, waar de high tech functies (bioscoop, theaterzaal, repetitieruimtes) ondergebracht worden. 

Schepen van Cultuur Karolien Mondelaers: “Dit kunstenhuis wordt de plek waarmee we ons als ambitieuze culturele groeituin op de kaart zetten in Vlaanderen en de Euregio. Deze plek is zowel letterlijk als figuurlijk een uniek huis waar de verbinding tussen kunstenaars onderling én die van kunstenaars met hun publiek centraal staan.” 

 

Het perron en de herinrichting van het Groenplein

Het ontwerpteam gaat binnenkort ook aan de slag met een visueel concept voor het Groenplein zelf. Het open karakter van het plein zal zoveel mogelijk behouden blijven. Zo blijft er aan de zijde van de Lombaardstraat ruimte voor horecaterrassen en het organiseren van evenementen. Maar het plein wordt ook vergroend. De bestaande groenzone aan de voorgevel van het gebouw blijft behouden en zal worden uitgebreid. Ook de ingangszone van het gebouw wordt vergroend met klimplanten. De luifel van het dakterras zal een daktuin herbergen. Het terras aan de zijde van de Walputsteeg zal kunnen gebruikt worden als podium voor kleinschalige openluchtvoorstellingen. Het Perron – het historische symbool van de stadsvrijheid van de stad – wordt tijdens de werkzaamheden tijdelijk weggenomen, bewaard in het stadsmagazijn en zal later, een nieuwe prominente plaats krijgen in het Hasseltse stadscentrum.

 

Bruisende stad

Dit nieuwe project is een opvallende stap in onze stadsontwikkeling. Het leegstaand gebouw krijgt zo een multifunctionele invulling waardoor de buurt nog meer zal bruisen. We houden heel wat opties open voor het gebruik. Het gebouw is bijvoorbeeld optimaal geschikt voor het organiseren van studiedagen en congressen. Daarmee zetten we de deuren open voor iedereen, zelfs als je niet van cultuur komt proeven. Meer en diverse bezoekers zullen dus hun weg vinden naar kunst en cultuur in de binnenstad en het stadsgedeelte rond het Groenplein. Zo kunnen handelaars en ondernemers ook de vruchten plukken van deze unieke creatieve hub.

 

Culturele partners kijken uit naar de start van seizoen 2027-2028

Christophe Aussems namens de toekomstige bewoners: “Kunstenhuis Groenplein wordt een bruisende hotspot pal in het centrum van de stad. Een plek waar je kan genieten van film, theater, performance en muziek. Maar ook een plek waar professionele podiumkunstenaars projecten ontwikkelen en creëren.  Vier ervaren kunstenorganisaties bundelen er hun krachten: Het nieuwstedelijk, Cinema ZED, B-Classic en Vonk. Het wordt een inspirerende plek voor kunstenaars én publiek!  Wij kijken er alvast naar uit!”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is