Wekelijkse markt gespreid over twee pleinen

Op 19 mei 2020, over deze onderwerpen: Lokale middenstand en ondernemen, Markten - Foren

HASSELT – Vanaf vandaag kan de wekelijkse markt opnieuw plaatsvinden in Hasselt. Het gaat over maximaal 50 kramen en uiteraard gelden de algemene veiligheidsmaatregelen. Het stadsbestuur doet daarenboven nog enkele extra ingrepen. Zo wordt de markt gespreid over het evenementenplein en het marktplein, die elk hun aparte in- en uitgang hebben. De marktbezoekers worden dan weer gemonitord via camerabeelden.

 

Schepen van markten en foren Rik Dehollogne (N-VA) legt uit. “We spreiden de wekelijkse dinsdag- en vrijdagmarkt over het evenementenplein voor de muur van het Kolonel Dusartplein en het marktplein, waar de markt traditioneel plaatsvindt. Zo ontstaat er uiteraard heel wat extra ruimte voor de maximaal 50 kramen van abonnementhouders. Die kramen – in totaal gaat het om 500 lopende meter – worden uitgetekend op een aangepast marktplan. Zodoende krijgen alle abonnementhouders een vaste tijdelijke standplaats zolang de maatregelen gelden. Bij voorkeur worden de 50 beschikbare plaatsen maximaal benut: zo blijft er een divers productaanbod gegarandeerd en kunnen zoveel mogelijk van onze vaste marktkramers hun activiteiten hervatten. Losse marktkramers worden nog niet toegelaten. Door extra ruimte te creëren zal er dus plaats genoeg zijn. Hierdoor zullen we de algemeen geldende regels beter kunnen uitvoeren. Zo mag er maar één bezoeker per 1,5 meter aan een kraam staan. Er is in Hasselt geen nood aan éénrichtingsverkeer aangezien we een doorgang van liefst 16 meter tussen de kramen kunnen voorzien. Social distancing kan dus geen probleem zijn. Er mag wel niet gefietst worden tussen de kramen. De fiets zet je best in de fietsenstalling aan de bibliotheek.”

Verder gelden de door de hogere overheden opgelegde veiligheidsmaatregelen: handgel aan de in- en uitgangen van de markt én aan de kramen, geen voeding of dranken nuttigen op het marktplein en mondmaskers voor de marktkramers. De marktbezoekers wordt sterk aangeraden om een mondmasker te dragen. Er zullen signalisatieborden worden aangebracht die de bezoekers wijzen op de regels.

Schepen Dehollogne pakt ook nog uit met een nieuw monitoringssysteem. “We zullen de marktbezoekers monitoren via ons camerasysteem. Er zijn maximaal 333 bezoekers toegelaten.”

Ook de buurtmarkten zijn vanaf deze week opnieuw operationeel: Kuringen en Godsheide starten vandaag, donderdag volgt Banneux en vrijdag is Kermt aan de beurt. De antiek- en brocanteriemarkt gaat vooralsnog niet door. De verschillende regels zullen gecontroleerd worden door de marktleider.

 

 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is