Voorlopig 117 aanvragen voor mantelzorgpremie

Op 28 augustus 2023, over deze onderwerpen: Algemeen beieid, Lokaal sociaal beleid - OCMW

HASSELT – Twee maanden na de invoering van de mantelzorgpremie kreeg de stad Hasselt reeds 117 aanvragen voor ondersteuning. Zes personen dragen zorg voor een -21-jarige. De aanvragen voor dit jaar moeten ingediend worden voor 1 november. De uitbetaling gebeurt in december. Eind dit jaar volgt er ook nog een heuse mantelzorggids. “Mantelzorgers zijn uiterst belangrijk voor dit stadsbestuur, we willen hen waarderen en in kaart brengen zodat we hen nog beter kunnen ondersteunen. De respons op onze premie is alvast veelbelovend,” aldus schepen van de Hasselaar Dymfna Meynen.

“De druk op mantelzorgers wordt steeds groter. Bovendien is de prognose dat het aantal mantelzorgers per zorgbehoevende sterk gaat afnemen tegen 2030. Als lokaal bestuur kunnen we een belangrijke rol spelen in de ondersteuning van mantelzorgers. Daarbij focussen we nog eens extra op jonge mantelzorgers, want mantelzorg is van alle leeftijden,” legt schepen van de Hasselaar Dymfna Meynen uit.

“Eerder installeerden we al de MantelzorgHub met onder meer mantelzorgcafés om onze mantelzorgers beter te informeren en te betrekken bij onze werking. Via de mantelzorggids die we in december uitbrengen, geven we een antwoord op de meest gestelde vragen. Het volgende mantelzorgcafé gaat door op dinsdag 5 september. Ook daar kan iedereen met alle vragen en bevindingen terecht,” aldus Meynen.

Meer info vind je via www.hasselt.be/hogevijf/mantelzorgcafe-de-hazelmantel.

Mantelzorgers verlenen vrijwillig en onbetaald zorg en ondersteuning aan hulpbehoevenden binnen hun familie, huishouden of sociaal netwerk. De stedelijke mantelzorgpremie wordt toegekend aan de mantelzorger van een thuiswonende zorgbehoevende als blijk van waardering voor de thuisverzorging. De zorgbehoevende moet aan enkele criteria voldoen zoals ingeschreven zijn in Hasselt en verblijven in zijn/haar thuismilieu. Zo mag de zorgbehoevende ook niet in een residentiële voorziening verblijven. Ook de mantelzorger moet aan bepaalde voorwaarden tegemoet komen. Hij of zij is meerderjarig, zelf niet zorgbehoevend en levert een daadwerkelijke bijdrage om de zorgbehoevende persoon bij te staan. De zorgbehoefte moet ook aangetoond worden via een attest van handicap.

De mantelzorgpremie wordt onder meer bepaald door de zorgbehoefte en bedraagt 100 of 200 euro per jaar naargelang de situatie. In Hasselt zouden naar schatting minstens 2.500 mantelzorgers de premie kunnen ontvangen. In totaal voorziet de stad momenteel daarom 270.000 euro. Stad Hasselt wil daarom een warme oproep doen aan alle mantelzorgers om zich alvast in te schrijven voor de mantelzorgpremie. “Er zijn reeds heel wat aanvragen binnen gekomen, maar we zitten zeker nog niet aan onze limiet. Graag een warme oproep dus om de premie alvast aan te vragen.”

De aanvraag doe je best via de website. De mantelzorcoördinatoren van Stad Hasselt zijn bereikbaar via 011 88 84 84 of via e-mail : mantelzorg [at] hasselt.be . Daarnaast kan je bij een digipunt terecht voor digitale ondersteuning bij de aanvraag. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is