Vlaamse turbo voor nieuwe Hasseltse stadscinema en theaterzaal

Op 22 oktober 2020, over deze onderwerpen: Cultuur - Jeugd - Sport - Bibliotheek

Als enige Limburgse stad ontvangt stad Hasselt een Vlaamse financiële ondersteuning voor de uitbouw van haar culturele infrastructuur. Vlaams minister voor cultuur Jan Jambon zet met maximaal 5 miljoen euro aan relancemiddelen een turbo op de bouw van een nieuwe Hasseltse stadscinema en theaterzaal. “Met dit project op de Hemelrijksite duwen we niet alleen het Hasseltse culturele leven naar een hoger niveau. Hier profiteert heel Limburg van”, zeggen burgemeester Steven Vandeput en schepen voor Cultuur Joost Venken.

 

De middelen komen uit het relanceplan voor cultuur waarmee de Vlaamse regering de zwaar door corona getroffen sector extra zuurstof wil geven. Naast middelen voor makers zelf zet het plan sterk in op het wegwerken van een historische achterstand op vlak van culturele infrastructuur. Het nieuws dat minister Jambon de Hasseltse plannen voor een nieuw cultuurhuis op de Hemelrijksite erkent, wordt enthousiast onthaald door het stadsbestuur.

 

“Cultuur is een van de steunpilaren van het Hasseltse beleid”, weet burgemeester Steven Vandeput. “Dat wordt niet alleen zo letterlijk benoemd in ons bestuursakkoord. Het blijkt ook uit de vele ambitieuze en vernieuwende projecten die erin staan beschreven. Ik kan als burgemeester alleen maar fier zijn dat de minister dit heeft opgepikt én onze ambitie kracht bij zet met deze financiële ondersteuning. Daarmee zenden we zeker in deze coronatijden samen een krachtig signaal. Cultuur zal in de volgende jaren een bijzondere plaats blijven krijgen in onze stad, als verbindende factor tussen alle Hasselaren. Voor bezoekers wordt dit een bijkomend aantrekkingspunt die onze binnenstad nog meer laat bruisen.”

 

Versterking van cultureel aanbod

Die Hasseltse binnenstad kent dan ook een rijk cultureel verleden, met op haar hoogtepunt meer dan tien locaties waar bezoekers films en culturele voorstellingen konden meepikken. “Voor veel Hasselaren is het al jaren een grote wens om dat roemrijke verleden te herbeleven. Het nieuwe cultuurhuis -met stadsbioscoop en theaterzaal- geeft daar een hedendaagse invulling aan”, zegt schepen voor Cultuur Joost Venken. “Samen met partners Het Nieuwstedelijk, B-Classic, Cinema ZED en CCHA werken we aan een plek om kunsten te tonen én creëren. Samenwerking en gedeeld ruimtegebruik staan daarom centraal in het hele plan. In de kelderverdieping voorzien we een kleine en middelgrote bioscoopzaal, waarbij we mikken op een 80- tot 150-tal plaatsen. Qua aanbod mikken we op ‘ breed toegankelijke kwaliteitsfilms’. Op het gelijkvloers denken we aan een cultuurcafé dat ook dienst kan doen als exporuimte. Op de verdiepingen daarboven is er ruimte voor een vlakkevloertheater -waarbij er zo min mogelijk scheiding is tussen publiek en spelers-, aangevuld met werkruimtes en repetitielokalen. De exacte invulling is voor later in het traject.”

 

 

“We merken dat er vandaag een ruim aanbod bestaat aan locaties waar culturele voorstellingen kunnen plaatsvinden. Maar plekken waar de voorbereidingen – van brainstormsessies over repetities tot decorbouw – in optimale omstandigheden kunnen verlopen, zijn dun gezaaid. Willen we de Limburgse makers in de sector, haar aanbod en de publieksbeleving versterken: dan is schaalvergroting en professionalisering nodig. Door verschillende partners vanuit heel wat cultuurvormen er samen te brengen, kunnen ze van elkaar leren en samenwerken op vlak van logistiek, publiekswerving, talentontwikkeling, vrijwilligerswerking maar ook culturele verdieping.”

 

Naast de Vlaamse middelen zal stad Hasselt, volgens de gebruikelijke verdeling bij culturele infrastructuursubsidies, 40 procent van het totaalbedrag financieren.  “We gaan nu zeer snel aan de slag om de concrete details van ons project in te vullen. De minister verwacht binnen de twee jaar een bouwklaar dossier”, aldus burgemeester Vandeput en schepen Venken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is