Van 14 tot 31 oktober Chrysantenfestival in Japanse Tuin

HASSELT –  Op zaterdag 14 oktober start in de Japanse Tuin ‘Kikumatsuri’, oftwel het traditionele Chrysantenfestival. “We koesteren die typische Japanse traditie in al zijn pracht en praal. Tijdens deze periode loont een bezoekje dan ook éxtra de moeite,” vertelt schepen van Toerisme Rik Dehollogne.

 

Dit jaar werkt de Japanse Tuin samen met lokale bloemenkunstenaar Els Geerdens en een team toegewijde vrijwilligers. Zij transformeren de Japanse Tuin voor twee weken om naar een kleurrijk en creatief spektakel.

 

“Met het Chrysantenfestival zetten we de pracht van die typische Japanse cultuur nog eens extra in de kijker. Het loont dan ook zeker de moeite om eens een kijkje te komen nemen,” nodigt schepen Rik Dehollogne iedereen uit om te komen genieten van de kleurige bloemen.

 

Chrysanten hebben een lange geschiedenis in Japan, die teruggaat tot de 8ste eeuw. Vanaf het begin vielen de Japanners voor de prachtige bloemen en de geneeskrachtige eigenschappen ervan, waardoor de associatie met een lang leven, goede gezondheid en geluk ontstond. De bloem was zo begeerd dat de keizerlijke familie het zelfs als koninklijk wapenschild heeft aangenomen. Tot op heden is het nog steeds de nationale bloem, die bijvoorbeeld op elk Japans paspoort staat. Het is ook een symbool van de herfst en de rijstoogst. Het concept van een chrysantenfestival is niet eens nieuw; het eerste werd in 910 gehouden.

 

“In de geest van die Japanse traditie wensen we ook een lang en gezond voortbestaan voor de Japanse Tuin in Hasselt. We hopen onze bezoekers nog vele jaren te verrassen met prachtige voorbeelden van de rijke Japanse tradities. Bovendien zullen de Chrysanten nadien nog gebruikt worden om onze begraafplaatsen op te fleuren tijdens de Allerheiligenperiode, zo maken we dubbel gebruik van de mooie bloemen,” aldus nog Dehollogne.

 

Het Chrysantenfestival duurt van 14 tot 31 oktober, op maandag is de tuin gesloten. Meer info: www.japansetuin.be

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is