Traject naar Toegankelijk Hasselt van start

In samenwerking met toegankelijkheidsbureau Inter start de stad Hasselt met een traject naar een toegankelijke stad. Inter ontwikkelde daarvoor een charter met nuttige tools en ondersteuning. Daar gaan de stadsdiensten nu mee aan de slag.

 

“De stad Hasselt werkt al jaren aan een inclusief toegankelijk beleid. Zo hebben we al een samenwerking met toegankelijkheidsbureau Inter lopen. Toch merken we dat het niet altijd even eenvoudig is om het aspect toegankelijkheid in alle lagen van onze dienstverlening te laten doordringen”, aldus schepen van toegankelijkheid Lies Jans.

 

“Een toegankelijke gemeente is een gemeente waar iedereen gelijkwaardig en onafhankelijk toegang heeft tot de gebouwen, publieke ruimte, dienstverlening en communicatie. Iedereen kan er comfortabel, kwaliteitsvol en tot op hoge leeftijd wonen, leren, werken, dagelijkse activiteiten uitvoeren, zich verplaatsen en ontspannen. Ook de inwoners met een zichtbare of onzichtbare beperking”, vult schepen van bevolking Joske Dexters aan.

“We gaan nu aan de hand van een referentiekader een evaluatie maken rond het toegankelijkheidsbeleid in Hasselt. Het doel is om het huidige beleid in kaart te brengen maar het is ook een stimulans om nieuwe doelstellingen en acties voor de toekomst vast te leggen en het toegankelijkheidsbeleid te versterken”, legt Lies Jans uit.

“Toegankelijkheid is een transversaal thema dat opgepakt en gedragen moet worden door onze verschillende stadsdiensten. Het charter omvat ook een aantal sessies rond toegankelijkheid die de start vormen van een heel traject dat een stad dient te doorlopen. Het is dan ook belangrijk dat zoveel mogelijk diensten vanuit verschillende niveaus in de organisatie vertegenwoordigd zijn. Bovendien betrekken we ook externen zoals de Seniorenadviesraad en het Platform Gelijke Kansen. Dat de driehoek bestuur, medewerkers en adviesraden samen in dit traject stappen is vrij uniek.”, besluit Jans.

Het betreft drie sessies die worden begeleid door Inter en leiden tot een actieplan toegankelijkheid voor Hasselt. Het gehele traject kost 1100 euro.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is