"Toekomst ligt over de grens"

Op 18 november 2008

Verstaanbaar

"Sustainable industrial sites, de triple helix, convenience artikelen, extended gateway Antwerpen-Limburg (en niet eens Antwerp-Limbourg), gerichte acquisities. Waarom uw beleidsverklaring niet in verstaanbaar Nederlands opstellen?", begon Rik Beckers (Vlaams Belang). "Voor alles bestaat een Nederlandse vertaling, en anders moeten we zoals in Zuid-Afrika wedstrijden uitschrijven om een equivalent te vinden." "Ik hanteer de terminologie die in de sector wordt gebruikt", zei Vandeput.

Kleine winkels steunen

Volgend jaar wil de gedeputeerde ook de 'koopvlucht' aanpakken: uit een studie blijkt dat de Limburgers voor 8 procent van hun gewone inkopen over de grens trekken, voor luxe-goederen is dat 15 procent. Om die shoppers in eigen provincie hun geld te laten besteden, komt er een subsidiereglement dat jonge zelfstandigen moet aanzetten een eigen zaak te starten. Extra steun komt er voor 'specialiteiten': producten of diensten die je elders niet vindt en die ook voor de omliggende winkels klanten op de been brengen. Lies Jans (N-VA) wilde weten of de bestaande subsidies voor gemeenten die werk maken van de aantrekkelijkheid van hun centrum dan geen nut hebben? Vandeput: "Er wordt wel degelijk gebruik van gemaakt, het is dus voorbarig ze te willen opdoeken."

Crisishulp

"Denkt u dat de provincie in een komende crisis als overheid meer zelf moet gaan investeren?", vroeg Mieke Ramaekers (CD&V).

Vandeput: "Die discussie overstijgt de provinciale rol. We proberen wel te helpen via flankerende maatregelen."

1. Logistieke poort: 250 hectare extra industriegrond tegen 2015

"We werken eraan, maar moeten natuurlijk de procedures doorlopen. Die grond is nodig om ons verhaal van de 'Alberthaven' rond te maken. De Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij gaat in 2009 alvast helpen met de ontwikkeling van bedrijventerreinen in Genebos, Zwartenhoek (Ham), Beringen-Ravenshout-Noord, Tervant, Genk Zuid-West/Diepenbeek en Termien."

Onze punten: 6/10

2. Biomedische hotspot: biomedische bedrijven verzamelen in Diepenbeek

"De bouw van de incubator is bezig en gaat daar veel voor betekenen. De eerste resultaten liggen trouwens al op tafel: één van de grote spelers in de sector - het Britse bedrijf Apitope - komt zich hier vestigen."

Onze punten: 7/10

3. Centrum duurzame landbouw: kenniscentrum oprichten in provinciehuis

"Dat is opgestart, er is iemand aangesteld die zich daarmee bezighoudt. We zetten in op onderzoek naar duurzaam waterbeheer en rationeel energiegebruik in de landbouw. Het provinciaal instituut voor biotechnisch onderwijs en het proef- en vormingscentrum voor landbouw vallen voortaan samen onder dat kenniscentrum, zo kunnen ze meedoen aan Europese onderzoeksprojecten."

Onze punten: 8/10

"De economische toekomst ligt over de grens", stelt gedeputeerde Marc Vandeput (CD&V). Samen met Nederlands-Limburg, Noord-Brabant, Vlaams-Brabant, Luik en Nordrhein-Westfalen gaan ze zelfs voor de Europese titel van 'technologische topregio'. "En dat betekent inzetten op die sectoren waarin we samen beter scoren: chemie, hightech en gezondheidswetenschappen."

In 2009 worden dan ook de grote middelen op tafel gelegd om (onder meer) de 'topsector' van levenswetenschappen in Limburg definitief op de kaart te zetten. En 'life sciences' staat dan voor onderzoekers en bedrijven die ziektes opsporen, medicijnen helpen ontwikkelen, biobrandstoffen uitdokteren of bijvoorbeeld werken rond veilig voedsel.

Ouderenzorg

In de zomer van 2009 wordt alvast een 'incubator' van 4,8 miljoen euro op de campus in Diepenbeek geopend: de provincie helpt er een couveuse bouwen waarin startende bedrijfjes in de medische, pharmaceutische of biotechnologische industrie labo's en ruimte kunnen huren. Dat zorgt dus voor extra jobs, zonder de kosten van het bouwen van een eigen bedrijf. "We verwachten veel van de komst van het Britse bedrijf Apitope, dat gaat zeker anderen met zich meebrengen."

Maar ook de 'sociale' kant van levenswetenschappen krijgt volgend jaar extra geld: met 518.000 euro wordt een zorgmanager aangeworven voor het expertisecentrum ouderenzorg. "Hij moet eigenlijk uitzoeken wat er leeft aan noden in de samenleving, zodat daarop - qua opleiding en nieuwe jobs, nvdr - ingespeeld kan worden. Dat was één van de grote vragen van de sociale partners: zij wilden dat er zeker werd gekeken wat 'life sciences' kan betekenen voor de arbeidsmarkt, hoe die sector het jobverlies in textielsector, staalindustrie,... kan opvangen."

"Voorts komen er nieuwe grensoverschrijdende onderzoeksprojecten met een drieledig doel. In de eerste plaats moeten die leiden tot een betere gezondheidszorg op het vlak van cardiologie (hartkleppen), kankerbestrijding en revalidatierobotica bij multiple sclerose en beroertes. Voorts ontstaan er zo hoogwaardige stageplaatsen voor de studenten levenswetenschappen van Universiteit Hasselt, er stromen nu al jaarlijks meer dan 200 bachelorstudenten in. En in de derde plaats zorg je zo voor nieuwe ondernemers door de kennis en innovatie te clusteren."

Caroline VANDENREYT

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is