Toegangsweg Poortgebouw Herkenrode pas in tweede helft 2015 definitief hersteld

Op 30 oktober 2014

HASSELT – De toegangsweg naar het Poortgebouw van de abdij Herkenrode ligt er al geruime tijd slecht bij. ‘De wegeniswerken zullen vermoedelijk pas plaatsvinden in de tweede helft van 2015.’ Dat kwam Vlaams volksvertegenwoordiger Lies Jans (N-VA) te weten van minister Schauvliege.

Het Agentschap Natuur en Bos (ANB), dat eigenaar is van de toegangsweg, heeft voor de definitieve herstelling van de weg het nodige budget voorzien. Het bestek moet nog worden opgemaakt.

Vlaams Volksvertegenwoordiger Lies Jans ondervroeg Minister van Leefmilieu Schauvliege over deze weg: ‘De toegangsweg naar het Poortgebouw is al enige tijd in slechte staat. Schepen Froidmont wist ons te melden dat het ANB ondanks eerdere afspraken met de stad nog niets ondernomen heeft om deze weg opnieuw aan te leggen of in goede staat te herstellen. De stad kreeg hier heel wat klachten over. Een asfaltverharding aanleggen mocht echter niet van ANB,’ aldus Lies Jans die het dossier uitploos.

‘Ondertussen wacht ANB op de stad om enkele wegen te kunnen over dragen. Het ANB wil enkel de weg naar het Poortgebouw, de zogenaamde weg “Herkenrodeabdij” in eigen beheer houden. Dit omwille van de ecologisch waardevolle, historische lindendreef en de waardevolle bermen,’ liet de minister weten.

‘Sinds de aankoop van de Abdijsite Herkenrode in 1998 is er door de Vlaamse overheid in eerste instantie geïnvesteerd in de restauratie van het gebouwencomplex en de natuurontwikkeling van de omliggende gronden. Omdat deze werken gepaard gingen met verkeer van zware transportvoertuigen, is gewacht met het definitief inrichten en verharden van de toegangswegen. Het ANB heeft, wanneer nodig, steeds tijdelijke herstellingen uitgevoerd voornamelijk door aanvoer van puin om de putten in de wegen aan te vullen,’ antwoordde de minister op de vraag waarom de Vlaamse Overheid, dat de abdijsite in 1998 aankocht, die weg nog niet eerder definitief herstelde. 

‘Bovendien is de Abdij van Herkenrode een beschermd landschap,’ vult Lies Jans aan. ‘De asfaltverharding die de stad wou uitvoeren is niet gepast in dit beschermd landschap. De weg werd daarom geherprofileerd en gestabiliseerd met gebruik van cement.’

Momenteel voert Aquafin er nog rioleringswerken uit tot minimaal eind oktober 2014. De definitieve wegeniswerken zullen starten nadat de rioleringswerken zijn uitgevoerd én de wegenisondergrond zich voldoende heeft gestabiliseerd, om te voorkomen dat de kasseien zouden verzakken. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is