Stadsbestuur geeft startschot voor Koesterweek

Op 9 december 2022, over deze onderwerpen: Algemeen beieid

HASSELT – Op zondag 11 december is het Wereldlichtjesdag. Dan steken mensen over heel de wereld om 19u kaarsjes aan ter nagedachtenis van overleden kinderen. Ook de stad Hasselt doet weer mee. “We houden een serene plechtigheid in de Japanse Tuin. Hiermee hopen we voor een lichtpuntje te zorgen in deze donkere dagen”, aldus burgemeester Steven Vandeput (N-VA). Maar Hasselt gaat dit keer verder en heeft tijdens de Koesterweek een hele week aandacht voor overleden kinderen. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met het Berrefonds.

 

Het Berrefonds is een vereniging die een houvast wil bieden op het moment dat het ondenkbare gebeurt: het verlies van een kind. “Het Berrefonds levert schitterend werk en dat willen we mee ondersteunen. Zo geven we donderdag het symbolische startschot van de Koesterweek door hun vlag te hijsen aan het historisch stadhuis,” aldus schepen van de Hasselaar Dymfna Meynen. Maar daar blijft het niet bij.

 

“Op zaterdag 10 december onthullen we ter ere van sterrekindjes op het Oud Kerkhof een nieuw monument van de Hasseltse kunstenares Peggy Antheunis,” vult schepen van Cultuur Nele Kelchtermans aan.

 

Zondag 11 december zal er een moment zijn met muziek, poëzie en stilte gevolgd door het voorlezen van de namen van de kinderen en het aansteken van kaarsjes. “Onze Japanse Tuin zal het prachtige decor vormen voor deze plechtigheid. Het gaat wel door in open lucht, dus de bezoekers passen best hun kleding aan,” vertelt burgemeester Vandeput.

 

Naast het herdenkingsmoment organiseert ‘Huis van het Kind’ sinds enkele jaren extra activiteiten in het kader van Wereldlichtjesdag. “We willen samen met onze partners dit moeilijke thema bespreekbaar maken bij zowel ouders als kinderen. Zo organiseren we lezingen over hoe omgaan met verdriet of wordt een praatgroep gecreëerd voor kinderen die hun broertje of zusje verloren. De allerkleinsten bereiken we met mooie knutselpakketten”, aldus bevoegd schepen Habib El Ouakili.

 

Tot slot is er op donderdag nog een koekjesworkshop in samenwerking met het Berrefonds. Hiervoor moet je wel even inschrijven. “Door op die koekjes de naam van het overleden kindje te zetten, laten we hen ook deelnemen aan de feesttafel. Zo blijft de herinnering levendig”, besluit schepen voor Gezondheid Meynen.  

 

Meer info: https://www.hasselt.be/nl/wereldlichtjesdag

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is