Stad Hasselt zet ondernemers in de bloemetjes

Op 22 november 2019, over deze onderwerpen: Lokale middenstand en ondernemen

Naar aanleiding van de Dag van de Ondernemer op vrijdag 22 november deed Schepen van Lokale Economie Rik Dehollogne (N-VA) de ronde langs enkele ‘gevestigde waarden’ en ‘frisse nieuwkomers’ in de Hasseltse ondernemerswereld.

Foto ©belbachirboumediene

 

“Er wordt stevig ‘ondernomen’ in Hasselt en voor de stad is de Dag van de Ondernemer natuurlijk een uitgesproken moment om daarvoor onze appreciatie te uiten. Ondernemers geven onze samenleving immers een toegevoegde waarde. Met hun drive hebben ondernemers een grote impact op hun omgeving. Ondernemers zorgen voor jobs, innovatie, welvaart, sociale cohesie, en zo veel meer,” aldus schepen van lokale economie Rik Dehollogne. Daarom zette hij enkele van die ondernemers letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes. Samen met de huisfotograaf deed Dehollogne de ronde langs enkele toonaangevende ondernemingen. “Natuurlijk had ik liefst élke Hasseltse ondernemer persoonlijk in de bloemetjes gezet voor de dagdagelijkse bijdrage die hij of zij levert aan onze samenleving. Maar dat is uiteraard praktisch onmogelijk. Vandaar dat we er enkele uitpikten. Zij staan symbool voor alle Hasseltse ondernemers,” legt Dehollogne uit.

 

Er werden zo binnen de sectoren horeca, handel en KMO telkens twee ondernemingen bedankt: eentje die nog maar pas is opgestart en een onderneming die hier al ‘sinds mensenheugenis’ gevestigd is.

 

HORECA

 

Klatch.bar opende op 16 november en is overdag een koffiebar en ’s avonds een aperitiefbar. In de Melderstraat houden Patrick Frederix met zijn partner Sigrid Peeters en dochter Annabel Frederix de zaak draaiende.

Welke Hasselaar stopte er niet al eens In De Kleine Hal? In de schaduw van de Sint-Quintinuskathedraal richtte jeneverstoker Carolus Vanderlocht in 1836 het linkerdeel van het pand in als jeneverslijterij en gaf het de naam De Kleine Halle. Momenteel staat uitbaatster Yoke er achter de toog.

 

HANDEL

 

Eind augustus nam de nog maar 19-jarige Gille Vanthoor een outlet kledingzaak over. Zij veranderde de naam in Two Stupid Fashion Outlet en verhuisde naar de Botermarkt.

Al sinds 1856 (!) is kledingzaak Sodermans een begrip in Hasselt. Toen vestigde meester-kleermaker Louis Otten-Smulders zich in de Demerstraat. Met Robby Beeken en dochter Frédérique Beeken is deze mannenspeciaalzaak, die ondertussen verhuisde naar de Kempische Kaai, al aan de vijfde en zesde generatie toe.

 

KMO

 

Student-ondernemer Tim Vervoort zit in zijn 2de Master Informatica en maakt tegelijkertijd bedrijfsvideo’s met zijn bedrijf Potvos. De naam is een duidelijke knipoog naar productiehuis Woestijnvis.

In 1938 startten de broers Jean en Arthur aan het Kolonel Dusartplein hun glasverwerkingsbedrijf Lerobel op. Yannick Leroi is momenteel op de bedrijvensite Hellebeemden al de derde generatie die het familiebedrijf als CEO leidt.

 

Vijf leuke weetjes over ondernemerschap in Hasselt! Wist je dat:

1.Hasselt de 4e handelsstad in Vlaanderen is?

2. De overlevingsgraad van ondernemingen na 5 jaar in Hasselt bij de hoogste van alle centrumsteden is? Hasselt is dus de perfecte stad om te starten met ondernemen!
3. Er meer dan 50.000 personen werken of tewerkgesteld zijn in Hasselt. Hasselt kent daarmee een van het hoogste aantal jobs per 100 inwoners van Vlaanderen.  Ca. 47 % is tewerkgesteld in de dienstensector, 42% in de quartaire sector, ca. 10% in de secundaire sector en ca. 0,1% in de primaire sector.
4. Hasselt met de Corda Campus over een internationaal toonaangevende campus beschikt op gebied van technologie, hightech, ICT en media? Momenteel werken er meer dan 5000 werknemers in ca. 250 bedrijven, wat meer is dan tijdens de hoogdagen van Philips Hasselt?
5. Hasselt in het verleden de Agoria Smart City Award won?

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is