Stad Hasselt stimuleert sociaal en circulair ondernemen

HASSELT – Ondernemingen uit de reguliere en sociale economie samenbrengen en begeleiden bij het uitwerken van nieuwe circulaire diensten en opdrachten. Dat is het uitgangspunt van het project CoCIRC-H waarmee de stad Hasselt samen met de lead partners Hogeschool UCLL, LUCA School of Arts, Springplank vzw en 37 graden de transitie naar een inclusieve circulaire economie wil versnellen.

 

Het project CoCIRC-H staat voor sociale Cohesie door CIRCulaire Hub Hasselt en is gericht op de ontwikkeling van nieuwe circulaire diensten of opdrachten voor erkende sociale economie bedrijven en het stimuleren van nieuw circulair ondernemerschap met sociale impact. Het project is het resultaat van een co-creatieproces en kwam tot stand binnen een breed netwerk van geëngageerde partners waaronder VOKA Limburg, UNIZO Hasselt, Centrummanagement Hasselt Handelt, Ikea, Hogeschool PXL, Universiteit Hasselt, Studio Planeet, Servilux, Netwerk Bewust Verbruiken vzw en Senior Consultants vzw. De circulaire hub zal inzetten op circulaire matchmaking en kennisopbouw maar de prioritaire focus ligt op de ontwikkeling van een ondersteuningsaanbod voor ondernemers, een leer- en doe-lab waar opportuniteiten uitgewerkt worden in concrete circulaire businesscases. “37 graden CV en LUCA School of Arts (in het bijzonder het Circle Sector design lab) zullen al hun expertise inzetten om de bedrijfsprocessen van lokale ondernemingen van A tot Z te bekijken vanuit een circulaire benadering en samenwerkingsmogelijkheden tussen de reguliere en sociale economie te onderzoeken,” zo geven Ben Hageneers, Post-doc designonderzoeker van LUCA en Kim Hardy van 37 graden CV aan.

 

Wisselwerking

 

Schepen van Lokale Economie Rik Dehollogne: “De hub staat open voor alle ondernemingen maar we focussen op de sectoren waarvoor Hasselt bekend staat: horeca, mode & design en logistiek & herstel. Daarvoor gaan we actief op zoek naar bedrijven en partners die vanuit hun concrete werking willen inzetten op circulaire opportuniteiten. CoCIRC-H maakt hierbij een dubbele beweging. ‘Regulier gaat Sociaal’ en ‘Sociaal gaat Regulier’.”

Enerzijds vertrekt het platform vanuit de realiteit van de reguliere actoren en wordt er gekeken welke activiteiten kunnen ingevuld worden door de sociale economie om hun werking meer circulair te maken.

Anderzijds vertrekt CoCIRC-H vanuit de sociale economie om op basis van sterktes en competenties een aanbod te creëren en zo de brug te slaan naar de reguliere economie.

 

“Reguliere bedrijven hebben vaak een vertekend beeld van de sociale economie en hebben niet altijd zicht op de mogelijkheden die een samenwerking met een sociaal economie-bedrijf kan bieden. Sociale economie-actoren kennen de capaciteiten en de talenten van hun medewerkers en weten hoe ze die zo goed mogelijk kunnen inzetten, maar hebben niet altijd zicht op welke noden er in de reguliere economie leven en hoe ze hier best aansluiting op vinden. Sociale en reguliere economie leven zo in twee aparte werelden. Er is nood om de brug te maken via het circulaire element. Het uiteindelijk doel is dat sociaal en circulair het nieuwe normaal wordt,” besluit Dehollogne.

 

Het project komt er mede dankzij steun uit het Europees Sociaal Fonds.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is