Stad Hasselt maakt werk van lokale relance

Het Hasselts stadsbestuur maakt werk van een lokaal relanceplan en neemt enkele gerichte maatregelen om Hasseltse ondernemers te ondersteunen. Door de aanhoudende coronacrisis blijven verschillende sectoren immers moeilijkheden ondervinden. “Onze steun blijft ook in 2021 meer dan nodig”, aldus schepen Frank Dewael, bevoegd voor Financiën (Open VLD).

 

Verschillende sectoren krijgen ook in 2021 af te rekenen met zware omzetverliezen. De restaurants en hotels behoren tot de grootste economische slachtoffers, maar ook de markten en kermissen hebben zwaar te leiden onder de aanhoudende maatregelen.

 

“Het zijn voor de ondernemers in de getroffen sectoren bijzonder zware tijden waardoor we als lokaal bestuur een duidelijk signaal willen geven via een nieuw pakket aan steunmaatregelen” aldus schepen Dewael. “We namen in 2020 al verschillende ondersteuningsmaatregelen”, vervolgt schepen Rik Dehollogne, bevoegd voor Lokale Economie (N-VA). “Het spreekt dan ook voor zich dat we deze maatregelen ook dit jaar doortrekken en zelfs uitbreiden.”

 

Het Hasselts stadsbestuur zal de horeca, kermissen en markten een stevig hart onder de riem steken. De terrasbelasting wordt voor 2021 afgeschaft en de toeristentaks zal worden terugbetaald aan de Hasseltse hotels en B&B’s. Bovendien wordt de belasting voor de inname van het openbaar domein voor markten en kermissen geschrapt.

 

Ondersteuning Hasseltse horeca en toeristische logies

 

De horeca is ontegensprekelijk de zwaarst getroffen sector door de inmiddels langdurende sluiting, met zware omzetverliezen tot gevolg. Het stadsbestuur wenst de horeca in Hasselt maximaal te ondersteunen.

 

“We schaffen daarom de terrasbelasting voor het aanslagjaar 2021 volledig af. Hierdoor moet de horeca 90.000 euro minder gemeentebelastingen betalen”, aldus schepen Dewael. “Daarnaast betalen we de toeristenbelasting – die mensen die in Hasselt logeren verschuldigd zijn – terug aan de hoteluitbaters.” Het gaat concreet over de toeristenbelasting die hoteluitbaters ontvangen tijdens de eerste 3 kwartalen van dit jaar, met andere woorden van januari tot en met september 2021. “We maken hiervoor een bedrag van 300.000 euro vrij”, vervolgt schepen Dewael.

 

“Onze Hasseltse toeristische logies hebben door de opgelegde maatregelen heel wat annulaties en minder overnachtingen. We willen benadrukken dat zij een belangrijke schakel zijn in ons toeristisch beleid en geven hen graag deze duw in de rug”, vult schepen Dehollogne aan. “Samen met de horeca kunnen ook zij hopelijk tegen de zomer terug hun volledige diensten aanbieden zodat onze stad opnieuw kan bruisen zoals voorheen.”

 

“Samen met de tijdelijke terrasuitbreiding, is het laten vallen van de terrasbelasting een welgekomen tegemoetkoming van de stad. Het zijn dit soort zaken die mee het verschil kunnen maken of we dit overleven of niet”, stelt Nick Deflem, eigenaar van El Sueno.

 

Markten en kermissen

 

Ook de markten en kermissen gaan door een moeilijk periode door de coronamaatregelen.

 

De markten hadden af te rekenen met veel onzekerheden, onder meer of ze konden plaatsvinden en hoeveel personen ze mochten verwelkomen. “Vanzelfsprekend hebben onze marktkramers, naast een sluiting, ook af te rekenen gehad met minder bezoekers ingevolge de coronacrisis. Vandaar dat we hen willen ondersteunen, ook in 2021”, zegt schepen Dehollogne. “We stellen de marktkramers daarom dit jaar volledig vrij van de belasting voor de inname van het openbaar domein. Ze zullen dit jaar dus geen standgeld moeten betalen.”

 

 “Ook de Kermisuitbaters die we op onze verschillende Hasseltse kermissen mogen verwelkomen zullen we ondersteunen”, aldus schepen Dewael. “De steun zal gebeuren in de vorm van een terugbetaling van de door hen betaalde belasting voor de inname van het openbaar domein. We voorzien hiervoor een totaalbedrag van 180.000 euro”, verduidelijkt schepen Dewael. De terugbetaling zal automatisch gebeuren via de lijsten van de kermisleider.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is