Stad Hasselt digitaliseert dienstverlening ondernemers

Op 30 mei 2023, over deze onderwerpen: Algemeen beieid, Lokale middenstand en ondernemen

HASSELT – Met het digitaal ondernemersplatform ‘Mijn Hasselt’ zet het Hasselts stadsbestuur een grote stap vooruit in het digitaliseren van haar dienstverlening aan ondernemers. Voortaan kunnen ondernemers bepaalde vergunningen eenvoudig digitaal aanvragen en opvolgen. Daarnaast vindt de ondernemer in het ‘Mijn Hasselt-portaal’ ook informatie op maat terug. Het project ‘Hasselt Onderneemt: Dienstverlening 3.0’ kreeg in totaal meer dan 250.000 euro subsidie. De stad Hasselt legt daar nog eens bijna 175.000 euro bovenop.

 

Het hele project werd uitgevoerd binnen het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. De stad Hasselt ontving 174.390 euro subsidie van EFRO en legt hetzelfde bedrag uit eigen zak bij. “Een bewijs dat we dit een belangrijk project vinden,” aldus schepen van Lokale Economie Rik Dehollogne en schepen van Digitalisering Frank Dewael. Via een Hermes subsidie van de Vlaamse Overheid komt er nog eens 87.195 euro in de pot.

 

Digitale vergunningsaanvraag

 

“Het merendeel van de vergunningsaanvragen die bij de dienst Economie binnenkomen zijn voor horeca en ambulante handel. De initiële focus ligt dan ook op het digitaliseren van deze vergunningsaanvragen. De nieuwe digitale aanvraagformulieren zijn sterk vereenvoudigd t.o.v. de voorgaande. Alle informatie die de stad al bezit over een onderneming, wordt automatisch ingevuld in de aanvraagformulieren. Tevens kan de aanvrager in ‘Mijn Hasselt’ de status van zijn aanvraag opvolgen en aanvullende informatie toevoegen. Dit zowel op de computer, de tablet als op de smartphone,” legt Dehollogne uit.

“In de verdere ontwikkeling van het digitaal ondernemersportaal ‘Mijn Hasselt’ zullen ook andere producten en diensten aangeboden worden zoals het registreren, aanpassen en updaten van de inschrijving als stadsleverancier en het aanvragen van subsidies. Het uitgangspunt is telkens om de administratieve last voor de ondernemer tot een minimum te beperken zodat die zich kan toeleggen op de kern van zijn ondernemerschap,” vult Dewael aan.

 

Informatie op maat

 

“Maar we gaan nog een stapje verder. De website van de stad Hasselt bevat voor de Hasseltse ondernemers veel relevante informatie. Het is echter niet altijd even evident om in dat aanbod de gewenste informatie te vinden. Met het informatie-op-maat-concept van het digitaal ondernemersportaal ‘Mijn Hasselt’ ontvangt de ondernemer gerichte informatie bij het aanmelden op het ondernemersportaal. Informatie op maat is een mix van nieuwsberichten en producten/diensten van de stad die voor de ondernemer relevant zijn,” besluit Dehollogne.

 

“De toekomst zal digitaal zijn”, besluit schepen Dewael. “Digitalisering van de dienstverlening is voor deze beleidsploeg sinds dag één een prioriteit. We zullen dus blijven digitaliseren waar het kan en waar nodig, zonder iemand uit het oog te verliezen. Dit kadert dus ook in die algemene digitale (r)evolutie binnen de volledige Groep Hasselt.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is