Stad dient bouwaanvraag Café Anoniem in

Op 4 november 2022, over deze onderwerpen: Algemeen beieid, Lokaal sociaal beleid - OCMW

HASSELT – De stad Hasselt dient een aanvraag tot bouwvergunning in voor het geplande dak- en thuislozeninloopcentrum dat in 2024 aan de site van de Oude Statie zal komen. “Ook nu werden de omwonenden nauw betrokken en werd bij de opmaak van de plannen rekening gehouden met hun opmerkingen. We blijven samenwerken om de integratie zo vlot mogelijk te laten verlopen,” aldus schepen van de Hasselaar Dymfna Meynen.

“Met de indiening van de bouwaanvraag gaan we een volgende fase in van de realisatie van dit inloopcentrum voor kwetsbare personen. We geven de buurtbewoners de kans om – op afspraak - als eerste deze plannen te komen inkijken en hierbij een korte toelichting te krijgen. Uiteraard is iedereen welkom,” aldus schepen Meynen.

 

Buurtparticipatie

 

“Het huidige Café Anoniem heeft haar limieten bereikt. Daarvoor moesten we een oplossing zoeken. Dankzij een Vlaamse subsidie van 1,4 miljoen euro kunnen we dit grotendeels financieren met Vlaamse middelen. We zijn bovendien niet over één nacht ijs gegaan. Vanaf dag 1 hebben we de buurtbewoners betrokken bij dit project. Graag wil ik dan ook iedereen bedanken die op één van de infoavonden input heeft gegeven die dit project kan doen slagen. We hielden rekening met hun opmerkingen. Zo zijn bijvoorbeeld de ramen aan de kant waar bewoning is, geblindeerd op vraag van de bewoners daar. Maar we hebben ook al plannen uitgewerkt met het oog op een verbetering van de omgeving door camera’s en de inrichting van het openbaar domein. Het gebouw is bovendien conceptueel en organisatorisch zo vormgegeven dat het straks niet enkel als Café Anoniem zal functioneren maar dat het ook een buurtfunctie zou kunnen krijgen. Door het gebouw eerder ‘open’ te concipiëren willen we het voor bepaalde activiteiten ook openstellen naar de buurt en zo de doelgroep niet langer isoleren,” zet Meynen het participatietraject in de verf.

 

Professionele begeleiding

 

“Ook onze ervaringen met het huidige Café Anoniem hebben geholpen. Professionele opvolging van de gasten die daar komen, is cruciaal in het integratieproces. Daar zetten we met het nieuwe project stevig op in. Er zijn aparte ruimtes voorzien voor persoonlijke begeleiding. Zo kunnen we personen met een specifieke problematiek tijdelijk optimaal opvangen in een gesloten en discrete omgeving. Er zal altijd wel weerstand zijn bij dergelijke projecten maar niks doen, is geen optie. De huidige locatie is compleet versleten en daar voortdoen, zou de maatschappij nog meer kosten. Daar passen we voor. We zullen ook in de volgende fases de buurt nauw blijven betrekken en uiteraard kan iedereen tijdens de periode van het openbaar onderzoek de plannen komen inkijken. Bij de opening pakken we dan ook nog uit met een nieuwe naam die de lading dan veel beter zal dekken,” besluit Meynen.

 

 

 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is