Runkst krijgt nieuw ontmoetingscentrum

Op 24 oktober 2019, over deze onderwerpen: Cultuur - Jeugd - Sport - Bibliotheek

“Op de locatie van de Sint-Hubertuskerk en de pastorij in Runkst, willen we een nieuwe groene ontmoetingsruimte en een nieuw ontmoetingscentrum realiseren. Hierbij denken we aan het huidige ontmoetingscentrum van de Runkstersteenweg. Dit verhuist dan naar de site van de pastorij. We maken hiervan een ontmoetingsruimte van de toekomst, in nauwe samenspraak van de buurt en betrokken verenigingen. Dit participatietraject wordt zo snel mogelijk opgestart,” aldus schepen van de Hasselaar Lies Jans.

 

De afgelopen jaren is er met veel inzet en enthousiasme gewerkt aan de plannen van een nieuw ontmoetingscentrum op de huidige locatie aan de Runkstersteenweg in Runkst. Onze bestuursploeg heeft vanaf de eerste dag vooropgesteld dat we bij alle projecten een lange termijnvisie als leidraad willen hanteren.

 

“Runkst is een dicht bebouwd stadsweefsel waardoor we zeer zorgvuldig moeten omgaan met het gebruik van open ruimte. Zoals geweten willen we van de site van de Sint-Hubertuskerk een groene oase maken in het centrum van de wijk. We willen deze ‘ontmoetingsruimte in open lucht’ combineren met een ontmoetingsruimte ‘onder dak’. Door deze verhuis mikken we op een besparing in de in te nemen ruimte. We creëren een toekomstsite door de kunst van het niet-bouwen toe te passen. Denk hierbij aan het inzetten op gedeelde ruimtes. Belangrijk bij het uitwerken van zowel de groene open ruimte, als de invulling van de pastorij, is dat er tegemoet wordt gekomen aan de noden die er nu zijn, maar ook de noden die zich over enkele jaren stellen. Het einddoel blijft een ontmoetingsruimte aanbieden voor de buurt,” vult schepen van Ruimtelijke Ordening, Marc Schepers, aan.

 

Hasselt slaat met dit project enkele vliegen in één klap. “De wijk Runkst is erg dicht bebouwd. Hier hebben we nood aan een optimaal gebruik van de bestaande infrastructuur. We koppelen de oplossingen voor de kerk en pastorij aan een nieuwe ontmoetingsruimte voor de wijk. De nieuwe infrastructuur zal een voorbeeld moeten worden van duurzaam en gedeeld ruimtegebruik”, aldus schepen van Gebouwen, Laurence Libert.

 

“Voor de nieuwe invulling van de huidige site aan de Runkstersteenweg denken we graag mee met de eigenaar - de Kerkfabriek - over een herbestemming. Als stad zien we hier een mooie kans tot een groen binnengebied. Het geeft zeker de mogelijkheid voor een ruimtelijk kwalitatieve oplossing,” aldus Schepers.

 

“Dit ontmoetingscentrum krijgt een prominente publieke plaats centraal in de wijk ”, laat schepen van de Hasselaar Lies Jans weten. “We gaan samen met alle betrokkenen een intensief traject van overleg en inspraak doorlopen.

In het participatietraject dat vanaf dag 1 zal opgestart worden, zullen ook heel wat verschillende ‘belanghebbenden’ worden betrokken. Ik denk daarbij uiteraard in de eerste plaats aan de buurtbewoners en verenigingen. Maar ook onze diensten cultuur, wijkmanagement en architecten volgen dit nauw op. De uiteenlopende problemen die een dergelijk project onvermijdelijk met zich mee brengt, zullen we op die manier snel proberen te ontmijnen. Ik denk daarbij aan de mobiliteit, geluidsoverlast en het historische aspect van de pastorij. Alles zal aan bod komen maar wij kijken enorm enthousiast uit naar dit project”, besluit Jans.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is