Rik Dehollogne (N-VA) wil duidelijke interne communicatie rond zondagsopeningen

Op 31 maart 2017, over deze onderwerpen: Algemeen beieid, Lokale middenstand en ondernemen

HASSELT – “Maak alle afwijkingen op de wekelijkse rustdag kenbaar aan de Hasseltse handelaars.” Dat was de vraag die gemeenteraadslid Rik Dehollogne (N-VA) had voor schepen van economie Tom Vandeput (CD&V). Die vond dit een goed voorstel en zal het voor advies voorleggen aan de middenstand.

Wat is het probleem? Jaarlijks mag het schepencollege 15 afwijkingen op de wekelijkse rustdag toestaan. Een zestal daarvan zijn de algemeen gekende collectieve zondagsopeningen zoals in de kerstperiode, bij de solden, enzovoort. Deze worden door de stad ook openlijk gecommuniceerd. De negen overige afwijkingen werden de voorbije jaren ook telkens opgebruikt door het schepencollege. Dit gebeurde meestal op basis van de aanvragen door grotere meubel- en detailhandelsketens. Deze afwijkingen worden vanzelfsprekend niet openlijk naar de burger gecommuniceerd, omwille van het feit dat het geen collectieve zondagsopeningen betreft. Dit neemt echter niet weg dat andere handelszaken op Hasselts grondgebied in principe die dag -moesten zij dat willen- wél kunnen meegenieten van deze toegestane afwijking. Zo’n afwijking, ook al komt de aanvraag maar van één handelszaak, wordt namelijk toegekend voor het gehele grondgebied van de gemeente. Handelaars die dat zouden willen, mógen op zo'n dag dus meedoen en bijvoorbeeld een opendeurdag of individueel georganiseerde koopzondag houden.

“Het probleem is echter dat de lijst van deze toegestane afwijkingen niet gecommuniceerd wordt naar de handelszaken. Daardoor zijn zij niet op de hoogte van deze mogelijkheid. Daarom doe ik een oproep aan de schepen. Maak vanaf nu alle afwijkingen op de wekelijkse rustdag kenbaar maken aan de Hasseltse handelaars, bijvoorbeeld via de website ondernemeninhasselt.be of via e-mail komende van de dienst lokale economie. Zo kan iedereen die dat wil meedoen aan de zondagsopening”, aldus Rik Dehollogne.

Schepen Tom Vandeput vond dit een goed voorstel. Hij zal het dan ook voorleggen aan de Hasseltse middenstand.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is