U bent hier
Rik Dehollogne (N-VA) wil bouwovertredingen beter communiceren aan kandidaat-kopers
Bij de aankoop van een onroerend goed levert de stad Hasselt het ‘uittreksel uit het plannen- en vergunningsregister af.’ “Als er geen gekende bouwovertredingen zijn, wordt dit zo doorgegeven aan de koper. Dat formulier van de stad sluit echter niet uit dat er toch – niet gekende – bouwovertredingen op het pand zijn toegepast. Met heel wat financiële, administratieve, juridische en praktische miserie voor de koper tot gevolg. Dat wil ik in de toekomst vermijden,” aldus gemeenteraadslid Rik Dehollogne (N-VA) die schepen Vandeput hierover ondervroeg.
“Het mapje dat de koper van de stad ontvangt bevat het uittreksel uit het plannen- en vergunningsregister én een opzoeking uit het kadaster. Wanneer er geen gekende bouwovertredingen zijn dan wordt dit in het uittreksel zo verklaard. Maar tegelijkertijd dekt het document zich in door te stellen dat de feitelijke toestand mogelijk niet overeenstemt met de vergunde toestand. Die feitelijke toestand wordt dan weer beschreven in het kadaster, dat zich ook in het mapje bevindt. Daar kunnen dus wél niet-vergunde bouwconstructies opstaan. Beide documenten kunnen zich met andere woorden tegenspreken. Een koper gaat er natuurlijk niet van uit dat er in een mapje dat door de stad wordt afgeleverd twee tegenstrijdige documenten zitten. Jammer genoeg blijkt dit schering en inslag,” legt oppositielid de problematiek uit.
“De stad zou dit kunnen oplossen door de twee documenten met elkaar te vergelijken en bovendien ook luchtfoto’s uit het GIS en Google Maps te raadplegen. Mocht daaruit blijken dat er onregelmatigheden zijn, dan kan dit worden toegevoegd aan het dossier. Zo waarschuwt men de kandidaat-koper en zet men deze aan tot grondige inspectie van de toestand van zijn pand alvorens de definitieve verkoopakte te ondertekenen. Deze werkwijze zou heel wat jonge gezinnen kunnen behoeden van praktische, administratieve, juridische en financiële miserie,” deed Dehollogne een voorstel aan schepen Vandeput.
Die vond de vraag ook terecht maar liet uitrekenen dat dit vier extra werknemers zou eisen. Te veel voor de schepen. “Die werklast zal gedeeltelijk gecompenseerd worden doordat er minder afgekeurde verbouwingsaanvragen zullen voorkomen. Wij hopen daarom dat de schepen alsnog overweegt dit voorstel op te nemen,” besluit Dehollogne.