Restauratiepremie van 1.149.000 euro voor Abdij van Herkenrode

Op 13 april 2015

BRUSSEL - Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 1.149.000 euro toe aan de vzw Patrimonium Zusters Heilig Graf Herkenrode voor de restauratie van de noordvleugel van het voormalig abdissenverblijf in de Abdij van Herkenrode te Kuringen.

De voormalige abdij van Herkenrode is samen met de omgeving rond de abdij beschermd sinds 5 december 1974.

De restauratiewerken omvatten de bouwkundige restauratie (daken en gevels, restauratie van binnen- en buitenschrijnwerk)  en de afwerking van het interieur in de noordvleugel.

Na de restauratie van de noordvleugel zal de restauratie van het volledige klooster voltooid zijn. De herbestemming sluit aan bij het huidige klooster. De eerste en tweede verdieping zijn voorzien voor individuele zustercellen en het gelijkvloers en het woonhuis-gedeelte geven invulling aan de bijhorende gemeenschappelijke ruimten.

Achtergrondinformatie

In 1182 schonk Gerard, graaf van Loon, zijn goed Herkenrode aan een zekere broeder Henricus om er een klooster voor vrouwen te bouwen. Dat klooster werd het belangrijkste religieuze  centrum van het graafschap Loon. De Loonse edelen en graven waren steeds gul met hun giften en de dochters van de meest vooraanstaande families van het graafschap namen hun intrek in dit klooster.

De vertrekken van de zusters of het eigenlijke kloostergebouw was oorspronkelijk een L-vormig complex, bestaande uit een noordelijke, westelijke en zuidelijke vleugel, hoofdzakelijk in de zestiende eeuw gebouwd door abdis Mechtildis de Lechy. Later werden nog gebouwen toegevoegd en de oostelijke vleugel in de negentiende eeuw grotendeels gesloopt.

Het voormalige abdissenverblijf heeft na de Franse Revolutie verschillende eigenaars en functies gekend. Een groot deel van de kloostergebouwen verdween na de brand van 1820, waar de noordvleugel nog sporen van draagt. Na deze brand hebben de restanten van het gebouw onder meer als stallingen voor een landbouwbedrijf gediend. De reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf kochten een deel van de site met o.a. de restanten van het voormalige abdissenverblijf op in 1972.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is