Restauratie voor Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kermt, Hasselt

Op 15 april 2013

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kent een premie van 917.401,08 euro toe voor de restauratie van de daken en gevels van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kermt, Hasselt. De parochiekerk, ook wel O.L.V.-Ten Hemelopnemingkerk genoemd, is gesticht door de abdij van Herkenrode en is sinds 2003 beschermd. De kerktoren, waarvan de oudste gedeelten dateren van ongeveer 1220, is al in 1948 beschermd.

Deze parochiekerk heeft een belangrijke beeldbepalende waarde,” aldus minister Bourgeois. “Ze ligt in het centrum van de dorpskom van Kermt, langs de Diestersteenweg. De toren en het schip zijn erg waardevol en getuigen van enkele eeuwen kerkgeschiedenis. Met deze restauratiepremie worden twee fasen in het restauratieproject aangepakt: de gevels en de daken. In een derde en laatste fase komen het interieur en de technische installaties aan bod.”

Bij een recente inspectie van Monumentenwacht is gebleken dat het kerkgebouw dringend aan restauratie toe is. De kerktoren was al eerder gerestaureerd, nu zijn de daken en gevels van het kerkgebouw zelf aan de beurt: de dakbedekking wordt vernieuwd in natuurleien, de dakgebinten, dakgoten en muurplaten worden gerestaureerd. In de tweede fase volgen de gevelwerken: de verpoederde baksteen en het voegwerk worden vernieuwd, de verweerde mergelstenen lijsten hersteld. Daarnaast worden de gevels ook geïnjecteerd tegen opstijgend vocht.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is