Provinciehoofdsteden maken vuist tegen geweld.

Op 25 november 2021, over deze onderwerpen: Politie - Veiligheid

Op 24 november om 17u projecteren Antwerpen, Brugge, Gent, Hasselt en Leuven ‘bel mail chat 1712’ en een krachtige boodschap tegen geweld op bekende gebouwen in hun stad. Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen geweld op vrouwen maken de provinciesteden hiermee het statement dat de aanpak van geweld voor hen een absolute prioriteit vormt.

 

1712 voor één miljoen inwoners

Antwerpen en Hasselt projecteren BOODSCHAP op het stadhuis. Brugge projecteert BOODSCHAP op het concertgebouw en in Leuven op de Silo’s aan de Vaartkom. In Gent wordt een sensibiliserende video over familiaal geweld op reuzeschermen aan de Ghelamco Arena getoond. Hulplijn 1712 is initiatiefnemer van dit project. Wim Van de Voorde, Vlaams coördinator hulplijn 1712: “De vijf Vlaamse provinciehoofdsteden tellen meer dan één miljoen inwoners. Door een statement te maken tegen geweld en 1712 te projecten op een bekend gebouw in hun stad, weten mensen dat ze bij 1712 terecht kunnen met vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling.”

 

Stedelijke initiatieven tegen geweld

Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen verzamelen op 24/11 om 17u30 verschillende Vrouwen- en middenveldorganisaties op de Grote Markt in Antwerpen om een vuist te maken tegen geweld en één minuut stilte te houden voor de slachtoffers. In Brugge werkt het CAW Noord-West-Vlaanderen nauw samen met de Stad en Politie Brugge om slachtoffers van geweld op een laagdrempelige manier de gepaste hulp te laten vinden die ze nodig hebben. In Gent zal de Ghelamco Arena op 25 november oranje kleuren in het kader van de internationale Campagne tegen geweld op vrouwen ‘Orange the World’. In Hasselt investeert de stad in de verdere uitbouw van het Family Justice Center, dat  verschillende Limburgse diensten – zoals het CAW Limburg, het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling, politie en justitie - samenbrengt onder één dak. In Leuven loopt er momenteel een campagne waarbij de stad en het CAW Oost-Brabant sensibiliseren over emotioneel geweld binnen de familie. Die campagne kadert binnen een groter geheel waarbij verschillende vormen van familiaal geweld, zoals financieel en seksueel geweld, onder de aandacht van de Leuvenaar worden gebracht.

Wim Van de Voorde: “ de recente actualiteit over seksuele agressie in verschillende steden onderstreept de belangrijke rol van stedelijke overheden bij de aanpak van geweld. Denk bijvoorbeeld aan de rol van hulpverlening of de lokale wijkagent. Vaak kennen zij de kwetsbare gezinnen. Zo kan de wijkagent bemiddelend optreden of een belangrijke schakel vormen met hulpverlening. Ook vanuit 1712 verwijzen we vaak door naar stedelijke hulpverleningsinitiatieven of de lokale politie.”

                                             

Over de Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen

In 1993 riepen de Verenigde Naties 25 november uit tot ‘Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen’. Deze datum werd gekozen als herdenking van de moord op drie politieke activisten uit de Dominicaanse Republiek die in 1960 werden omgebracht.

Ongeveer driekwart van de mensen die 1712 contacteren is vrouw. 65% van de gemelde personen, (mogelijke) slachtoffers van geweld, misbruik en kindermishandeling, is meisje of vrouw.

 

Over 1712
1712 is een professionele hulplijn voor burgers die een vraag hebben over geweld, misbruik en kindermishandeling. 1712 is er zowel voor kinderen als voor volwassenen. 1712 is er voor slachtoffers, plegers en omstaanders van geweld. De hulplijn is gratis en anoniem. 1712 kun je elke werkdag telefonisch, via e-mail of chat bereiken. Meer info op 1712.be. 

Hulplijn 1712 is geen noodnummer en evenmin een meldpunt.

Hulplijn 1712 is een samenwerking tussen de Centra voor Algemeen Welzijnswerk en de Vertrouwenscentra Kindermishandeling.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is