“Oppositie monddood gemaakt”

Op 25 oktober 2017, over deze onderwerpen: Algemeen beieid

HASSELT – Na vier jaar constructieve oppositie is de Hasseltse meerderheid het blijkbaar beu om sterke N-VA-voorstellen goed te keuren. Daar hebben ze nu iets op gevonden. Afgelopen gemeenteraad werden de drie voorstellen van de N-VA-gemeenteraadsleden gewoon niet eens ter stemming voorgelegd. “Dit pikken we niet”, aldus een onthutste fractieleider Steven Vandeput. “De oppositie wordt hier monddood gemaakt. CD&V en sp.a spuwen op het democratisch stelsel dat de gemeenteraad zou moeten zijn. Wij dienen klacht in bij de gouverneur.”

 

“Hebben CD&V en sp.a nu nog altijd niet door dat de tijd van het afspiegelingscollege, waarbij iedereen steeds gedwee ja-kinkte, gedaan is?,” vraagt Vandeput zich af. Op de gemeenteraad van oktober speelde zich een vreemd tafereel af. De N-VA-oppositie had - zoals elke maand - enkele sterk onderbouwde voorstellen op de agenda geplaatst. “Nog voor ze die konden toelichten, nam burgemeester Vananroye (CD&V) het woord en verklaarde doodleuk dat hier niet over gestemd zou worden.”

 

Daardoor kregen de drie voorstellen van de N-VA geen schijn van kans. “Jammer. Het ging over verkeersveiligheid voor schoolgaande jeugd, een internationale kaart voor personen met een beperking en het Begijnhof. Wij nemen akte van het feit dat deze onderwerpen voor dit stadsbestuur het stemmen niet waard zijn. Al weten we natuurlijk dat ze het gewoon niet kunnen verdragen dat ze deze steengoede voorstellen hadden moeten goedkeuren”, vult Lies Jans aan.

 

“Deze gang van zaken is een democratisch stelsel dat de gemeenteraad hoort te zijn, onwaardig”, aldus Steven Vandeput. “De burgemeester neemt hier de touwtjes in handen en bepaalt als een soort zonnekoningin wie welke vragen mag stellen. Als wij de Hasselaar ten dienste willen zijn met goede voorstellen omdat het stadsbestuur in gebreke blijft, dan wordt dit afgeblokt. Dat is ongezien. Wij dienen dan ook klacht in bij de gouverneur”, besluit Vandeput.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is