Op vraag van de N-VA buigen de fractieleiders zich over het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad

Op 28 oktober 2015

HASSELT – Burgemeester Claes zal zich samen met alle fractieleiders over het huishoudelijk reglement buigen. Dat stelde ze voor na een nieuwe vraag van de N-VA om meer levendigheid in de debatten te krijgen én om de gemeenteraad meer transparant te maken. “Een mooi signaal. Laat ons hopen dat dit overleg leidt tot een aanpassing van het reglement,” aldus Jan Wouters en Lut Creemers.

Het huishoudelijk reglement voorziet onder meer dat ieder gemeenteraadslid na de gewone agenda op de gemeenteraad de verschillende schepenen nog mondeling kan ondervragen. “Van dat recht maken onze 11 gemeenteraadsleden duchtig gebruik. De N-VA-oppositie is veruit de meest productieve fractie van de gemeenteraad. Als wij een probleem opmerken of als een bezorgde burger ons iets meldt, dan vragen we de betrokken schepen om uitleg. Dat hoort zo in een democratie. Tot zover geen probleem,” vertelt Jan Wouters.

“De strikte regels die opgelegd worden bij het stellen van zo’n vraag, fnuiken echter elke vorm van debat. Het geheel moet bijvoorbeeld afgehaspeld zijn op vijf minuten. Met woord en wederwoord van vraagsteller. Geen enkel ander gemeenteraadslid mag zich in het debat mengen. Daar wringt voor ons het schoentje. Het kan toch goed zijn dat iemand van een andere partij ook zijn zegje wil doen. Dat kan tot leuke en geanimeerde debatten leiden. Daar willen we naartoe. Het kan de Hasselaar alleen maar ten goede komen,” aldus Jan Wouters.

Verslag

Lut Creemers wil dan weer dat die debatten integraal op de webstek van de stad verschijnen. “Er wordt hier elke maand een mooi verslag gemaakt door de diensten van de stad. De gemeenteraadsleden krijgen dit ook opgestuurd. Waarom maken we dat niet openbaar? Waarom mag niet elke Hasselaar, en bij uitbreiding iedereen, woordelijk nalezen wat hier verteld wordt. We zitten hier per slot van rekening toch voor hen,” pleitte Lut Creemers voor meer transparantie.

Burgemeester Claes had wel oren naar de opmerkingen  van beide raadsleden en stelde voor om de fractieleiders van alle partijen hierover samen te roepen. “Een vraag waar wij uiteraard graag op ingaan. Hopelijk leidt dit dan ook tot een aanpassing van het reglement. Het zou een mooie stap zijn richting een meer transparant stadsbestuur. Een doelstelling waarnaar de N-VA al sinds het begin van deze bestuursperiode streeft,” besluit Jan Wouters.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is