U bent hier
Onduidelijkheid over isolatiepremie
HASSELT – De onduidelijkheid over de afgeschafte isolatiepremie is groot. Hasselaren die hun aanvraag geweigerd zagen, worden afgescheept. Gemeenteraadslid Rik Dehollogne vroeg om verheldering. Schepen Hermans gaf de problemen toe.
Op de gemeenteraad van 17 september werd beslist de samenwerkingovereenkomst met Infrax betreffende de aanvullende isolatiepremie op te zeggen en te laten eindigen op 31/12/2013.
“Ondertussen kregen meerdere Hasselaren bij de Dienst Leefmilieu reeds te horen dat zij niet meer in aanmerking komen voor de isolatiepremie,” opent gemeenteraadslid Rik Dehollogne die hier bevoegd schepen Toon Hermans (Groen) voor ondervroeg.
“Een concreet voorbeeld: een persoon die een contract met een aannemer afsloot op 18/06/2013 en waar de werken uitgevoerd werden op 19/09/2013, kreeg een schriftelijke afwijzing van zijn aanvraag met als reden 'de stopzetting van de samenwerkingsovereenkomst'. Een ongeldige reden voor afwijzing, aangezien deze pas eindigt op 31/12/2013,” aldus Dehollogne.
“De mogelijke uitputting van het jaarbudget voor isolatiepremies werd vermeld. N-VA heeft overigens op dit punt meegestemd, aangezien ook het volgende was opgenomen, en ik citeer: 'Hasselaren, die bijgevolg niet meer in aanmerking komen voor de huidige isolatiesubsidie, zullen ter compensatie automatisch ‘punten’ voor deze investeringen verwerven op de e- portemonnee, die ze kunnen verzilveren.'
Dehollogne wilde van schepen Hermans weten waarom de afwijzingen foutief gemotiveerd worden en de Hasselaren niet correct worden geïnformeerd over de compensatie. Schepen Hermans gaf Dehollogne alvast gelijk. Hij bevestigde dat de aanvragers die uit de boot vielen alsnog punten zullen verwerven in de e-portemonnee voor hun uitgevoerde isolatiewerken. Hij voegde daar wel aan toe dat het nog onduidelijk was hoeveel deze compensatie zou bedragen, gezien de zeer slechte financiële toestand van de stad.
In zijn repliek onderstreepte Dehollogne dat in de gemeenteraad gestemde voorstellen ook als dusdanig moeten uitgevoerd worden: “Wanneer de N-VA een bepaald voorstel aanvaardbaar vindt, keurt zij dit ook mee goed vanuit de oppositie. Als dan later blijkt dat dit niet in praktijk wordt omgezet zoals gestemd, zou dit weleens de intentie om constructief oppositie te voeren kunnen ondermijnen,” besluit Dehollogne.