Nieuwe rondleiding voor abdijsite Herkenrode

Op 20 mei 2019, over deze onderwerpen: Cultuur - Jeugd - Sport - Bibliotheek, Toerisme & evenementen

Abdijsite Herkenrode zet een gloednieuwe rondleiding op het programma: ‘Op stap met…de abdis’, een ludieke themawandeling doorheen het belevingscentrum. Deze rondleiding wordt geleid door Joséphine de Gondrécourt, de laatste abdis van Herkenrode. De rondleiding laat bezoekers op een boeiende manier kennis maken met de geschiedenis van één van de oudste en rijkste vrouwenabdijen van België.

 

Een bijzondere site

“Achter de poort van Abdijsite Herkenrode schuilt een interessant verleden, maar weinigen weten hoe bijzonder deze site is. Om het verhaal van Herkenrode levende te houden, zetten we een nieuw type rondleiding op het programma. Op deze manier creëren we een aanbod voor diverse doelgroepen”, aldus Rik Dehollogne, voorzitter Abdijsite Herkenrode vzw.

 

Op stap met…de abdis.

‘Op stap met de abdis’ is een ludieke themawandeling doorheen het belevingscentrum van Herkenrode. Samen met de laatste abdis, Joséphine de Gondrécourt, beleven bezoekers de geschiedenis van Herkenrode opnieuw. De wandeling is doorspekt met anekdotes en boeiende weetjes over de abdij. Bovendien worden de deelnemers regelmatig onderworpen aan enkele pittige vragen. En let op… Net zoals van haar zusters verwacht ze van de bezoekers ook absolute vroomheid en gehoorzaamheid!

 

De abdis aan het woord

“Welkom, dames en heren, in Herkenrode.

Sta mij toe me voor te stellen: mijn naam is Joséphine de Gondrécourt, ik ben sinds 1791 de 34ste abdis van deze mooie abdij. Ik werd geboren als Marie Hyacinthe de Gondrécourt te Saint-Mihiel, in het departement van de Meuse, gelegen in Noord-Frankrijk. Mijn zus is net als ik abdis, maar dan in een cisterciënzerklooster in de Franse Vogezen. Als lijfspreuk koos ik Domino fidelis, dit betekent ‘Laten wij de Heer trouw blijven’.

 

Ik ben aangenaam verrast u hier te mogen verwelkomen. Hopelijk voelt u zich vereerd, want het is immers hoogst uitzonderlijk dat wij gasten laten toetreden in onze goed afgeschermde wereld. Misschien dat wij toch dadelijk enkele afspraken kunnen maken: ik vermoed dat u niet vertrouwd bent met de door ons gehanteerde omgangsvormen. Ik word graag met de nodige egards of uitingen van respect behandeld! Zo laat u mij best steeds voorgaan, ik ben dat namelijk gewoon… . Ook wens ik niet ongevraagd of onaangekondigd aangesproken te worden. Enfin, we maken voor vandaag een uitzondering, éénmalig… steek maar discreet uw hand op, dan sta ik u wel te woord.”

 

Praktische informatie

Deze 1,5 à 2 uur durende rondleiding kan geboekt worden door groepen. ‘Op stap met de abdis’ heeft een kostprijs van € 4 per persoon (vanaf 15 personen) en € 60 voor de gids. Voor meer informatie kan u terecht op: www.abdijsiteherkenrode.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is