Na één jaar zijn Digipunten groot succes

Op 17 april 2024, over deze onderwerpen: Algemeen beieid

HASSELT – Eén jaar na de opstart beschikt de stad Hasselt al over tien Digipunten. Daar kan je gratis terecht voor al je vragen rond digitalisering. “Dat blijkt een groot succes want sinds de opstart hebben we in onze Digipunten al 1611 keer digitale hulp geboden,” vertellen schepenen Dymfna Meynen en Frank Dewael.

 

De Digipunten zijn verspreid over heel Hasselt, van het centrum tot de omliggende deelgemeenten. “Zo garanderen we een optimale bereikbaarheid voor iedereen. Elk Digipunt wordt bovendien bemand door vrijwilligers of studenten die de bezoekers een antwoord bieden voor hun digitale problemen,” aldus schepen van de Hasselaar Dymfna Meynen. “Dat is persoonlijke hulp bij vragen rond het gebruik van smartphone, laptop of tablet. Dat kan gaan van het installeren van Itsme, het digitaal opslaan van foto’s en bestanden of het indienen van een digitale subsidieaanvraag,” aldus schepen van Digitalisering Frank Dewael.

 

Succes

 

Het concept dat gesteund wordt door Digibanken Vlaanderen slaat aan bij de Hasselaar. “Sinds we op 17 april 2023 van start gingen, vonden 896 unieke Hasselaren al de weg naar één van onze Digipunten. Geraak je toch niet in één van onze Digipunten omdat je minder mobiel bent of een vraag die niet kan opgelost worden in een Digipunt zoals een probleem met je printer? Dan bieden we ook digitale hulp aan huis aan. Dat gebeurde ondertussen al 66 keer door onze studenten en 112 keer door onze medewerker Digitalisering, Kelly. Zij gaat ook sterk outreachend te werk en bereikte zo al 457 Hasselaren, voornamelijk binnen de meest kwetsbare groepen,” vertelt Meynen.

 

Laptops

 

“Er werden ook al 123 laptops uitgeleend via onze uitleendienst. Om Hasselaren meer digitale vaardigheden bij te brengen, organiseren we regelmatig korte opleidingen. Van ‘zelfzeker met je smartphone werken’ tot ‘online beheer van je energiefactuur’. Wil je eerder in een klein groepje bepaalde apps oefenen, zoals de Lijn app, Itsme, of digitaal opslaan van foto’s en bestanden? Ook dat bieden we regelmatig aan,” vult Dewael nog aan.

 

Van 24 tot 27 april passeert de digitale inclusietour van de VRT en Radio2 op het Molenpoortplein van Hasselt! Het wordt een ontmoetingsplek met verschillende activiteiten waarbij de bezoeker metersdiep in de digitale thema’s duikt zoals AI, digitaal welzijn, online veiligheid/phishing,…. Ook de stad Hasselt zal er regelmatig aanwezig zijn.

 

Meer info: www.hasselt.be/digitalehulp

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is