N-VA: “Turtelboom blijft onafhankelijk onderzoek naar graaicultuur politie weigeren”

Op 12 oktober 2011

In de commissie Binnenlandse Zaken van de Kamer heeft minister Turtelboom herhaald dat ze blijft vertrouwen op de lokale overheden als het gaat om het beteugelen van de graaicultuur in een aantal politiekorpsen. Kamerlid Steven Vandeput van de N-VA is ontstemd.

 

Vandeput ondervroeg Turtelboom al diverse keren, specifiek over de problemen in de politiezone Hazodi. Vandeput: “Op 22 juni 2011 ondervroeg ik de minister al over deze zaak. Aanleiding was toen het uitgelekte rapport van AristA over de (on)tevredenheid van de werknemers. Dat rapport legde een aantal pijnpunten bloot. Zo rapporteerde 36 % van de bevraagden  problemen met pesten op het werk. Toch bleven acties van burgemeester en korpschef uit. Daarom vroeg ik de minister om de Algemene Inspectie  een onderzoek te laten instellen.

 

Turtelboom verklaarde toen dat ze bleef vertrouwen op de lokale overheden voor het ondernemen van concrete acties. Toch liet ze toen ook een opening: “Als nu op een bepaald ogenblik blijkt dat de problemen blijven aanslepen, dan zijn er nog extra stappen mogelijk vanuit andere onderzoeksinstellingen.”

 

En nu, na Panorama?

 

Vandeput vroeg vandaag aan Turtelboom of zij nu, in het licht van de Panorama-uitzending, alsnog de opdracht zou geven aan de Algemene Inspectie om een alomvattend onderzoek uit te voeren. Uit de reportage en de communicatie van de lokale overheden achteraf blijkt overduidelijk  de absolute onmacht van de lokale overheid om de situatie voldoende in te schatten - laat staan de noodzakelijke maatregelen te nemen.

 

De minister antwoordde vandaag dat zij alle klachten steeds doorverwezen heeft naar Comité P, en dat zij daarvan de resultaten afwacht, alvorens eventuele tuchtmaatregelen te nemen.

 

Vandeput: ‘Dit antwoord van de minister is absoluut onvoldoende. Het plan van de Hasseltse burgemeester gaat enkel over de zaken die in de Panorama-uitzending aan het licht kwamen. Ondertussen blijven geruchten over andere problemen en mistoestanden in Hasselt opduiken. Enkel een volledige doorlichting van de politiediensten door een orgaan dat onafhankelijk is van de lokale overheden kan hierover uitsluitsel geven. Wij denken  dat een dergelijk onafhankelijk onderzoek meer wantoestanden aan het licht zal brengen.

 

Ook Kamerlid Koenraad De Groote van N-VA, die eerder onderzoek deed naar de onterechte vergoedingen van leden van het politiecollege kreeg opnieuw een ontwijkend antwoord. Degroote: ‘De minister verwijst naar de politieraad als het controlerend orgaan op het politiecollege. Wij weten intussen dat de politieraad tot nu alle toezicht op de rekeningen werd ontzegd.’

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is