N-VA Hasselt niet te spreken over weigering extra gemeenteraad en dient klacht in bij de gouverneur

Op 15 september 2016, over deze onderwerpen: Algemeen beieid

HASSELT – De voorzitter van de gemeenteraad weigerde een door de oppositie gevraagde extra zitting te organiseren. Dat was niet naar de zin van N-VA Hasselt dat actie voerde aan de deur van het stadhuis. “Het nieuwe Hasseltse bestuur mist hier een enorme kans om te bewijzen dat ze écht een andere wind door het stadhuis wil laten waaien. Door deze extra gemeenteraad te weigeren, gaan ze gewoon op hun oude elan van achterkamerpolitiek door. Van de beloofde transparantie komt al niks in huis nog voor ze goed en wel gestart zijn. Dat belooft niet veel goeds,” aldus Steven Vandeput. N-VA Hasselt heeft een klacht ingediend bij de gouverneur.

 

“Luister naar mijn woorden maar kijk niet naar mijn daden. Dat lijkt de slagzin van het nieuwe Hasseltse stadsbestuur. De Hasseltse meerderheid struikelde over mekaar om een nieuwe politieke wind in Hasselt aan te kondigen nadat burgemeester Hilde Claes aan de kant werd geschoven. De eerste kans om die mooie woorden in daden om te zetten, schieten ze al mis,” aldus Steven Vandeput, fractieleider van N-VA Hasselt in de gemeenteraad.

N-VA Hasselt had samen met Open VLD een extra gemeenteraad aangevraagd. Dat is volgens het intern huishoudelijk reglement van de stad Hasselt en het Gemeentedecreet perfect mogelijk. De vereiste één derde meerderheid werd vlotjes gehaald.

“Wij hadden graag een officiële uitleg gekregen bij de politieke situatie in onze stad. Wij moeten alles via de media vernemen. Maar wij vinden dat wij als democratisch verkozen orgaan ook recht hebben op een uitleg. De meerderheid heeft daar blijkbaar geen tijd voor. Het geschuif met postjes en de zoektocht naar een nieuwe job voor de voormalig burgemeester slorpt nu al hun tijd op,” legt Vandeput de eerste reden voor een extra gemeenteraad uit.

De tweede reden was het voorstel om een deontologische commissie op te richten. “Door alle heisa rond de politieke carrousel verdween de grond van de zaak volledig naar de achtergrond. Zijn er onrechtmatigheden gebeurd bij het toekennen van die reclameopdracht? Wij willen hier het fijne van weten. De Hasselaar heeft het recht te weten hoe er met zijn centen wordt omgegaan. Mocht hier niet volgens de regels zijn gehandeld, dan willen we bovendien weten in welke andere dossiers dat dan nog gebeurd is. Hiervan moet de onderste steen naar boven komen. Is er wél volgens de regels gehandeld door ex-burgemeester Claes, dan zijn we de voorbije week getuige geweest van een ijskoude interne afrekening volgens de aloude socialistische traditie. Ons niet gelaten maar daar mag de Hasselaar niet het slachtoffer van zijn,” aldus nog Vandeput.

De voorzitter van de gemeenteraad wilde hier echter niet op ingaan. “Wij kunnen niet akkoord gaan met de magere motivering van zijn beslissing. Daarom hebben wij een klacht ingediend bij de gouverneur,” bewijst Vandeput dat N-VA Hasselt zwaar tilt aan dit incident.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is