U bent hier
Minister Demir zet licht op groen voor verhoging iconische Tuikabelbrug Godsheide
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft de omgevingsvergunning afgeleverd voor de verhoging van de iconische tuikabelbrug over het Albertkanaal in Godsheide. Daarmee staat niets de start van de werken door De Vlaamse Waterweg NV nog in de weg. “Bovendien pleitte een meerderheid van de inwoners voor het behoud van de brug voor lokaal verkeer. Door het licht op groen te zetten komen we aan die vraag tegemoet en brengen we zo de doorvaarthoogte over het Albertkanaal naar de noodzakelijke 9,10 meter”, aldus Demir. Naast de verkeersverbinding zal de brug in de toekomst ook ingeschakeld worden als ecologische verbinding tussen de twee oevers van het Albertkanaal.
Zoals bekend verhoogt de Vlaamse Waterweg alle bruggen over het Albertkanaal om de vrije doorvaarthoogte van 9,10 meter te bereiken. Lang werd geopperd de iconische tuikabelbrug in Godsheide af te breken omdat deze brug sinds jaar en dag prijkt op de lijst van grote nutteloze bouwwerken. Ze is in 1977 gebouwd met het oog op de nieuwe expressweg Hasselt-Genk, maar die weg is er nooit gekomen om natuurgebied De Maten te sparen. Op vraag van de buurtbewoners in Godsheide is in 2017 beslist de brug toch te behouden als verbinding voor lokaal verkeer. Dat gebeurde op basis van een buurtonderzoek waarbij een meerderheid zich uitsprak voor het behoud van de bestaande brug. De stad Hasselt heeft daarom aan De Vlaamse Waterweg gevraagd om de brug te behouden als verbinding tussen de twee delen van Godsheide. De vergunningaanvraag werd ingediend op 23 juli, het openbaar onderzoek liep tot begin oktober. Er werden geen bezwaren ingediend.
Demir zet vandaag het licht finaal op groen door de omgevingsvergunning voor het project af te leveren. “Naast de verkeersfunctie krijgt de brug ook een recreatieve functie met een verbreed fietspad en een ecologische functie. Zo wordt een deel van de brug ingevuld als ecoduct voor flora en fauna tussen de beide oevers van het Albertkanaal. Naast het ecoduct wordt ook een “ecorichel” aangelegd. Daarvoor wordt de huidige verharde berm opgebroken”, aldus Demir.
Er worden verschillende voorwaarden opgelegd, vooral rond de ecologische inrichting en de bescherming van de natuur. De werken door De Vlaamse Waterweg NV, onder de bevoegdheid van minister Lydia Peeters, zijn gepland vanaf september 2021 en duren tot het voorjaar van 2022.
Hasselts burgemeester Steven Vandeput: “Wij zijn blij dat de brug bewaard blijft en dat er sinds de bouw in de jaren 70 een zinvolle bestemming aan gegeven wordt. Dat hebben we te danken aan de Godsheidenaar die de brug als het ware omarmd heeft. De brug is zo als het ware omgevormd van een schandvlek tot een icoon van Godsheide.”
Meer info over het project: https://www.vlaamsewaterweg.be/brug-godsheide