Laat je registreren als donor

Op 18 oktober 2019, over deze onderwerpen: Begraafplaatsen - Erediensten

Ook dit jaar zal er een orgaandonordag plaatsvinden en dit in samenwerking met het Jessa Ziekenhuis en de Stad Hasselt.  Het is bedoeld om burgers de gelegenheid te geven zich ter plaatse (in de inkomhal van Campus Virga Jesse) te registreren voor orgaandonatie.  Deze dag zal plaatsvinden op vrijdag 18 oktober 2019. 

 

Via de website van www.gezondheid.be leren we dat het gebrek aan organen momenteel de belangrijkste hinderpaal is voor transplantaties.  Er zijn onvoldoende donors om aan de behoefte in België te voldoen.

In ons land is volgens de wet iedere burger per definitie donor, tenzij hij/zij bezwaar aantekent.  Wanneer de overledene zich niet uitdrukkelijk als donor liet registreren, dan kan de familie in de eerste graad (ouders, kinderen en/of samenwonenden onder het zelfde dak) verzet aantekenen tegen het wegnemen van organen.  Wanneer een persoon echter bij leven zijn keuze voor donatie laat registreren, dan kunnen de nabestaanden zich hiertegen niet verzetten.

 

Joske Dexters, schepen van Burgerzaken, meldt: “Op 18 oktober zal er iemand van de afdeling Burgerzaken van de Stad Hasselt aanwezig zijn tussen 10u en 17u in het Jessa Ziekenhuis om de aanvragen voor orgaandonatie te registreren.  De burgers dienen zich aan te melden met hun identiteitskaart.  Deze wordt ter plaatse ingelezen om hun identiteit en woonplaats te bevestigen.” 

De schepen voegt nog toe: “In 2019 werden er al 212 orgaandonaties geregistreerd bij de stad Hasselt.”

 

Geraakt u op 18 oktober niet in Campus Virga Jesse, dan kan u zich natuurlijk ook nog altijd laten registreren in het gemeentehuis van uw woonplaats.

Iedereen van harte welkom!

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is