Kerkenbeleidsplan bepaalt visie over toekomst kerken in Hasselt

HASSELT – Het kerkenbeleidsplan van de stad Hasselt is klaar. Hierin bepaalde het het dekenaat, het bisdom en het centraal kerkbestuur een gedragen visie over de toekomst van de kerken op het Hasselts grondgebied. “We zijn blij dat de samenwerking zo vlot en sereen is verlopen want het betreft hier toch een gevoelig thema,” zegt schepen van de Hasselaar Dymfna Meynen.

 

Het kerkenbeleidsplan behandelde de 19 kerken die op Hasselts grondgebied staan. Grosso modo kan je het plan onderverdelen in drie tijdsvakken: kerken die zullen blijven dienen voor erediensten, kerken die tot 2031 nog zullen dienen voor erediensten en dan herbestemd of herbekeken zullen worden en kerken die nu reeds het traject van herbestemming zullen opstarten.

 

“Eén belangrijke kanttekening: enkel de bisschop beslist uiteindelijk over de functies en herbestemmingen van de kerken. Dit is dus geen beslissing van het stadsbestuur. De stad heeft iedereen samengebracht en is wettelijk verplicht een kerkenbeleidsplan op te stellen. Wij zijn dus facilitator en penhouder van dit kerkenbeleidsplan. Maar het is niet aan ons om kerken te sluiten. Dat doen we dus ook niet,” legt schepen Meynen, die ook bevoegd is voor kerkfabrieken, de procedure uit.

 

Het is de taak van de deken en het bisdom om op basis van vaststellingen op het terrein een weloverwogen keuze te maken over de toekomst van een aantal parochies. Daarbij zullen een aantal parochies samengevoegd worden, met de ontwijding van een aantal kerken als gevolg.

 

De rol van het centraal kerkbestuur bestaat er dan weer in om samen met de deken en het bisdom in overleg te treden met de kerkbesturen om zo een gedragen visie uit te werken.

 

Meynen: “Wij raden de eigenaars van de kerken die voor herbestemming aangeduid zijn aan om zeker de vele mooie voorbeelden in binnen- en buitenland te raadplegen en samen met de verschillende actoren op zoek te gaan naar een mooie invulling. Hier laten we het principe van de vrije markt spelen. Het is dus niet zo dat het stadsbestuur elke kerk een invulling gaat geven. Er zijn tal van prachtige voorbeelden waar de privésector een succesverhaal heeft geschreven in een voormalig kerkgebouw. Laat dat een stimulans zijn.”

 

In een eerste fase werden de kerken van Spalbeek, Banneux, Heilig Hart en Sint-Christoffel (Runkst) voor herbestemming aangeduid. De kerken van Sint-Lambrechts-Herk, Rapertingen, Stokrooie en Kuringen-Tuilt doen nog tot 2031 dienst als kerk. Daarna wordt bekeken welke bestemming ze kunnen krijgen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is