Jobcoach moet werkzoekenden vlotter begeleiden naar duurzame job

Op 29 november 2021, over deze onderwerpen: Lokaal sociaal beleid - OCMW, Lokale middenstand en ondernemen

De stad Hasselt heeft samen met de gemeenten Diepenbeek en Zonhoven via de projectvereniging Wijk-werken Midden Limburg een jobcoach wijk-werken aangeworven. Zij moet werkzoekenden vlotter begeleiden naar een duurzame job. Bedrijven, instellingen of gemeenten die gebruikmaken van een wijk-werker betalen mee aan het systeem. “Zo investeren zij mee en creëren ze kansen voor langdurige werkzoekenden,” aldus de schepenen van Lokale Economie van Hasselt, Zonhoven en Diepenbeek.

 

“De drie gemeenten tellen samen 3669 niet-werkende werkzoekenden. Deze populatie bestaat grotendeels uit kwetsbare groepen. Bijna 40% is laaggeschoold, 14% is jonger dan 25 jaar en 22% is ouder dan 55 jaar, 28% is van allochtone afkomst en 24% heeft te maken met een arbeidshandicap. Heel wat Hasseltse werkzoekenden hebben dus een grote afstand tot de arbeidsmarkt en kunnen niet altijd meteen terecht bij de reguliere economie. Onder meer via wijk-werken proberen we deze mensen terug klaar te stomen voor een job in het reguliere circuit. Hiervoor richtten we in 2018 de projectvereniging Wijk-werken Midden-Limburg op samen met de gemeenten Diepenbeek en Zonhoven,” legt schepen Rik Dehollogne van stad Hasselt, uit.

Wijk-werken houdt in dat de werkzoekenden klusjes uitvoert bij iemand thuis of in een school, gemeente, OCMW, VZW, niet-commerciële vereniging of land- en tuinbouwbedrijf. Vervolgens zouden deze mensen terug binnen de reguliere arbeidsmarkt terecht moeten kunnen. In oktober 2021 telde Hasselt-Zonhoven-Diepenbeek 102 wijk-werkers.

“Wijk-werken is een goede manier om de werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt te activeren. Want vaak kennen werkzoekenden de vele mogelijkheden niet, hebben ze zelf te weinig kennis over hun capaciteiten of hebben ze moeite met de logge sollicitatieprocedures van bedrijven,” aldus schepen Frank Vandebeek van gemeente Zonhoven.  Schepen Jerica Heleven van gemeente Diepenbeek: “Om dit te verhelpen stelt de projectvereniging Wijk-werken Midden-Limburg nu een jobcoach ‘wijk-werken’ aan. Deze jobcoach zal de wijk-werker nauw begeleiden en bij de hand nemen.”

“We hopen op deze manier meer werkzoekenden te leiden naar een duurzame job. Bovendien wordt die jobcoach betaald door diegenen die gebruik maken van de diensten van wijk-werkers,” aldus nog de drie schepenen. Zo waren er vorige maand 296 gebruikers van wijk-werkers, die op hun beurt 457 opdrachten uitvoerden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is