Jenevermuseum krijgt alcoholtester

Op 2 oktober 2019, over deze onderwerpen: Algemeen beieid, Politie - Veiligheid

Tijdens de 30ste editie van de Jeneverfeesten zullen de bezoekers van het Jenevermuseum kunnen kennis maken met de alcoscan. Daarmee kunnen ze hun alcoholgehalte testen. “Steeds meer wordt zowel door de organisatie van de Jeneverfeesten als door het stadsbestuur ingezet op preventie. Dit initiatief past perfect in die visie”, aldus burgemeester Steven Vandeput.

 

In het weekend van 19 en 20 oktober vindt de 30ste editie van de Hasseltse Jeneverfeesten plaats. Deze feesten zijn de jaarlijkse hoogdagen voor de Hasseltse jenever. Steeds meer wordt zowel door de organisatie van de feesten als door de stad ingezet op een preventief beleid. Ook het Jenevermuseum speelt hierin een actieve rol.

Dankzij de financiering van Vinum Et Spiritus, de Belgische federatie voor de sector van wijn en gedistilleerde dranken, in samenwerking met het Fonds Emilie Leus, zal het Jenevermuseum de eerste alcoscan in Hasselt plaatsen.

 

Davy Jacobs, museumdirecteur: “Met de alcoscan halen we een innovatieve, gebruiksvriendelijke en tegelijkertijd duurzame oplossing in huis. Het toestel bestaat uit een tablet en een sensor. Via een biologisch afbreekbaar rietje kan de gebruiker in het toestel blazen en kort daarna het alcoholgehalte in zijn bloed aflezen. Het is dan natuurlijk zijn verantwoordelijkheid om vervolgens de juiste beslissing te nemen en niet achter het stuur te kruipen. De test wordt gratis aangeboden en zal vanaf begin oktober een permanente plaats krijgen in ons proeflokaal.”

 

“Het is niet toevallig dat die alcoscan in het proeflokaal van het museum wordt geplaatst” vertelt Joost Venken, schepen van cultuur. “Het Jenevermuseum heeft altijd al aandacht besteed aan zowel de positieve kant van het jeneververhaal als ook aan de minder fraaie kant. Via tijdelijke tentoonstellingen en in de vaste presentatie wordt de ‘jeneverplaag’ vanuit historisch perspectief benaderd. Bovendien biedt het museum een educatieve workshop aan voor jongvolwassenen in klasverband die gericht is op o.a. de nuchtere feiten rond alcoholgebruik. Verder ligt de nadruk op het degusteren van onze nationale trots En vanaf nu is er dus ook permanent een alcoscan beschikbaar in het proeflokaal.”

 

“Wij zijn heel blij dat we samen met het Fonds Emilie Leus hier in Hasselt in het Jenevermuseum een alcoscan kunnen plaatsen”, aldus Geert Van Lerberghe, algemeen directeur van Vinum Et Spiritus. “Sinds 2018 werken Vinum Et Spiritus en het Fonds Emilie Leus samen om hun gemeenschappelijke doelstellingen te bereiken. Die samenwerking past binnen het #DrinkWijs-project, waarmee Vinum Et Spiritus het grote publiek wil sensibiliseren rond verantwoorde alcoholconsumptie. Als sectorfederatie zijn we van oordeel dat al wie dat wenst, moet kunnen genieten van een goed glas, voor zover dat met mate gebeurt.”

 

“Een mooie actie van Vinum et Spiritus, het Fonds Emilie Leus en het Jenevermuseum”, gaat burgemeester Steven Vandeput verder. “Een van de actiepunten in ons bestuursakkoord bestaat er net in om de nodige inspanningen te leveren rond drugs- én alcoholpreventie. In het verleden namen we in dit verband al verschillende maatregelen en we gaan hier uiteraard mee verder met partners als CAD Limburg, en nu dus ook Vinum et Spiritus en het Fonds Emilie Leus. De Jeneverfeesten zijn een ideaal moment om de alcoscan aan het grote publiek voor te stellen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is