Internetaanbod op maat voor kwetsbare Hasselaren

Op 1 december 2021, over deze onderwerpen: Algemeen beieid, Lokaal sociaal beleid - OCMW

Hasselaren die het moeilijk hebben om een internetabonnement te betalen, krijgen dankzij stad Hasselt de keuze uit een aangepast aanbod op maat. Het stadsbestuur sluit hiervoor een samenwerking met telecomoperatoren Proximus en Telenet. “Gezinnen kiezen zelf wat het best aansluit bij hun mogelijkheden en verwachtingen”, zegt schepen voor Armoedebestrijding Derya Erdogan.

 

Met de steeds verdere digitalisering van onze samenleving is een vlotte toegang tot computers en internet belangrijker dan ooit. “Corona zet daar nog eens een turbo op. Online lessen kunnen volgen of een sollicitatiegesprek voeren via Zoom: het zijn maar twee voorbeelden waar iedereen vlot toegang moet hebben. Tussen digitale noden en mogelijkheden gaapt bij kwetsbare gezinnen nog te vaak een kloof. Zo missen ze belangrijke kansen”, zegt schepen Erdogan. 

 

“Die kloof dichten we daarom samen met de nodige partners. Voor de internettoegang werken we samen met de twee grote spelers: Proximus en Telenet. Dat we niet met een enkele aanbieder samenwerken, is een bewuste keuze. Op die manier kunnen we verschillende formules aanbieden gaande van een vaste verbinding tot mobiele toegang met een 4G-modem. Op basis van hun eigen noden en middelen kunnen gezinnen zelf een geschikt aanbod kiezen.”

 

Voor gezinnen die ook de noodzakelijke toestellen ontberen om toegang tot internet te krijgen, gaat het stadsbestuur een samenwerking aan met ‘Ondernemers voor een Warm België’. Zij stellen 75 laptops ter beschikking en technische ondersteuning via een helpdesk. 

 

“Alleen al sinds de start van de coronacrisis verdeelden we 400 laptops aan kwetsbare gezinnen”, weet Erdogan. “Er is dus een grote vraag die we op allerlei manieren proberen te voldoen. Dat we met deze partner ook technische ondersteuning kunnen bieden aan gezinnen, is een mooie aanvulling op ons aanbod. Enkel een toestel aanbieden, is niet voor iedereen voldoende.”

 

Schepen Erdogan benadrukt dat de samenwerking met de drie nieuwe partners geen eindpunt is. “Om alle digitale noden weg te werken, blijft stad Hasselt openstaan voor bijkomende samenwerkingen”, klinkt het.

Het project past perfect binnen de digibank die Hasselt wil oprichten. De doelstellingen van de digibank zijn, naast het beschikbaar stellen van laptops aan kwetsbaren ook het versterken van digitale vaardigheden via opleiding en kennisdeling en via begeleiding zorgen voor een verbeterde digitale toegang tot essentiële diensten. “Om die digibank te realiseren hebben we een subsidie-aanvraag ingediend bij de Vlaamse Overheid. Er is een werkgroep opgericht die zich zal buigen over de digitale inclusie van onze stad. Die groep bestaat uit verschillende diensten en partners.

Uiteindelijk moet dit resulteren in meer digitale inclusie,” aldus schepen van de Hasselaar Dymfna Meynen.

“Onze dienstverlening verloopt steeds meer via digitale weg. Het is een belangrijke taak van de overheid om ook die vorm van dienstverlening toegankelijker te maken,” vult schepen van digitalisering Frank Dewael nog aan.

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is