Historisch Stadhuis krijgt stevige upgrade en wordt ‘Huis van de Hasselaar’

HASSELT – Het historisch stadhuis krijgt een stevige upgrade. Onder meer het bouwvallige dak wordt volledig gerenoveerd. “We willen dit pronkstuk van de Hasseltse binnenstad in ere herstellen en het omvormen tot een ‘Huis van de Hasselaar’ waar ceremonies, evenementen en bijeenkomsten kunnen plaatsvinden,” aldus burgemeester Steven Vandeput.

 

In eerste instantie wordt het dak van het Oud Stadhuis gerestaureerd. Daarvoor wordt meer dan anderhalf miljoen euro uitgetrokken. Zowel de stad Hasselt als Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele financieren de werken.

“Het dak van het oud stadhuis aan het Groenplein in Hasselt is al lange tijd in slechte staat. Sinds de verhuis naar ’t Scheep op het Limburgplein wordt het Oud Stadhuis gebruikt voor officiële ceremonies zoals huwelijken, jubilarissen en presentaties. Ook Studio Stad is er nog gevestigd. Het Oud Stadhuis wordt dus wel degelijk nog gebruikt. Het zou ook zonde zijn om zo’n iconisch, historisch gebouw, in het hartje van onze stad, te laten vervallen. Het dak is al enige tijd aan restauratie toe en dat pakken we nu – eindelijk – aan,” vertelt burgemeester Vandeput. 

 

Huis van de Hasselaar

 

Deze renovatie kadert in een bredere visie die het stadsbestuur heeft rond het Oud Stadhuis en de buurt eromheen. “Eerder pakten we ook al het interieur van het Oud Stadhuis aan maar we willen verder gaan. Zeker aan de toegankelijkheid is nog heel wat werk. Eens die upgrade achter de rug is, moet dit een stevige boost geven aan de buurt. We gaan het Oud Stadhuis dan nog intensiever gebruiken. De omgeving van het Groenplein moet weer bruisen. Daarvoor geven we het Oud Stadhuis aan de Hasseltse verenigingen. De Hasselaar verdient zo’n prachtig gebouw. Het moet een écht ‘Huis van de Hasselaar’ worden,” aldus de burgemeester.

 

Met de restauratie is een bedrag van 1.590.153,93 euro gemoeid. “Via minister Diependaele zullen we de maximale subsidies van het Agentschap Onroerend Erfgoed bekomen. Dat komt neer op 368.316,06 euro. Daar zijn we uiteraard enorm tevreden mee.”

 

Tijdens de werken zullen de ceremonies voorlopig doorgaan in het oude Provincieraadsgebouw in de Lombaardstraat. “Dat gebouw kochten we van de provincie en daar kunnen we nu voorlopig een beroep op doen. Hier is ook nog een beperkte renovatie nodig maar dat staat later op de agenda,” besluit de burgemeester.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is