“Heeft schepen El Ouakili nu al lekke band?”

Op 28 april 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit - Openbare Werken

HASSELT – “Met een elfde plaats op dertien centrumsteden doet Hasselt het ronduit slecht op vlak van fietsgebruik. Schepen El Ouakili beloofde ons in april de voorstelling van zijn fietsplan. Ik hoop dat we dat straks of morgen mogen zien want we verliezen tijd. Met de oefening surplacen die de schepen nu bezig is, komen we nergens,” aldus Lies Jans.

Een tijdje geleden drong Lies Jans in de gemeenteraad al aan op de ondertekening van het fietscharter. Daarin legt Fietsberaad Vlaanderen de universele uitgangspunten van een sterk fietsbeleid vast. Met de ondertekening van dit charter Sterk Fietsbeleid engageert een stad of gemeente zich om te werken aan een sterk fietsbeleid. Symbolisch zet een stad of gemeente zich zo op kaart als fietsgemeente. Maar concreet houdt het ook in dat Fietsberaad Vlaanderen vraagt om minimum drie engagementen op gebied van fietsbeleid tegen 2018 in de praktijk om te zetten. “Schepen El Ouakili weigerde toen om op mijn verzoek in te gaan. Ik begrijp nu waarom. Hij loopt hopeloos achter met zijn fietsplan. Heeft hij nu al lekke band? Of wordt het actieplan een staaltje surplacen? Voorlopig zag ik enkel een wilde ingreep aan het Sint-Elisabethrusthuis in het centrum. Daar werd een fietsrekje geplaatst maar in één beweging ook de ingang geblokkeerd. Ik hoop niet dat dit een voorbode is van wat die andere beloofde 51 acties zullen zijn.”

Vlaams Fietsplan

Ondertussen werkte Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts (N-VA) gelukkig wel door. “Hij stelde vandaag een stevig onderbouwd, realistisch en sterk fietsplan voor. “Uit dit fietsplan blijkt dat Hasselt op vlak van fietsgebruik pas op de elfde plaats van de dertien centrumsteden staat. Beschamend. Daarom nogmaals mijn oproep aan de schepen om wakker te worden en in actie te schieten,” aldus Lies Jans.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is