Hasseltse digitale hulpverlening breidt verder uit

Op 17 december 2024, over deze onderwerpen: Algemeen beieid

Stad Hasselt zal haar digitale hulpverlening in 2025 nog verder uitbreiden, met een nieuw Digipunt in Kortessem. Verder zal er ook extra gefocust worden op personen met een beperking. Het project, dat sinds de start een groot succes is, kan ook voor de komende 2 jaar rekenen op financiële steun van de Vlaamse overheid. 

 

In april 2023 startte stad Hasselt met haar Digipunten-project. Op die locaties, verspreid over heel Hasselt, kan iedereen die het nodig heeft, gratis terecht met alle vragen rond digitalisering.

 

“Elk Digipunt wordt bemand door vrijwilligers of studenten die de bezoekers een antwoord bieden voor hun digitale problemen,” legt schepen van de Hasselaar Dymfna Meynen uit. “Dat is persoonlijke hulp bij vragen rond het gebruik van smartphone, laptop of tablet. Dat kan gaan van het installeren van Itsme, het digitaal opslaan van foto’s en bestanden of het indienen van een digitale subsidieaanvraag.”

 

En dat was ook de afgelopen periode een groot succes.

 

“Onze 2 grootste Digipunten, in stadhuis ’t Scheep en Bibliotheek Hasselt Limburg (Dusart), kregen sinds de opening respectievelijk 1132 en 432 bezoekers over de vloer”, gaat schepen van ICT & Digitalisering Frank Dewael verder. “Maar ook de punten in de deelgemeenten ontvangen veel hulpzoekers. In LDC Banneux en LDC Stadspark ontvingen we bijvoorbeeld 230 en 260 bezoekers. Rode draad in alle Digipunten zijn de vele vragen over Itsme. Dat is het absolute hoofdonderwerp binnen onze digitale hulpverlening.”

 

Toekomstperspectief

 

Het hele project wordt vandaag de dag grotendeels gefinancierd door de Vlaamse overheid. Dat zal de komende jaren ook zo zijn.

 

“Afgelopen zomer hebben we een verlengingsdossier ingediend, om het project verder te zetten”, aldus schepen Dewael. “We hebben nu ook goed nieuws gekregen van Vlaanderen. We zullen opnieuw een subsidie ontvangen van 500.000 euro, middelen die we tot juni 2026 kunnen inzetten. Ons Hasselts project en werkwijze krijgt bijzonder goede punten. We zijn dan ook fier en blij met deze erkenning. We kunnen nu al minstens 2 jaar verder, waarna het de bedoeling is da we zelf zullen instaan voor onze digitale hulpverlening. We zullen 2025 en 2026 dan ook gebruiken om we deze dienstverleningen kunnen verduurzamen voor de Hasselaar.”

 

Digitale ontwikkelingen blijken voor een steeds grotere groep te snel te gaan. Dat gaat niet enkel over digibeten, maar ook mensen die dagdagelijks bezig zijn met smartphone en PC, botsen steeds vaker op uitdagingen.

 

“Naast die groep willen we ons ook de komende tijd richten op een nieuwe doelgroep”, vertelt schepen Meynen. “We hebben, in samenwerking met UHasselt, een analyse laten uitvoeren. Daaruit blijkt dat we, onder andere personen met een beperking onvoldoende bereiken, met onze digitale hulpverlening. Maar ook deze groep heeft digitale noden. Dat gaat van de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van digitale toestellen, voor personen met een fysieke beperking, tot herkenning van phishing en het belang van cyberveiligheid voor personen met een mentale beperking.”

 

Met de fusie met Kortessem komt er ook een groot stuk grondgebied bij Hasselt.

 

“We zullen dus ook daar in 2025 een nieuw Digipunt openen”, besluiten schepenen Dewael en Meynen. “We onderzoeken nog de precieze locatie maar het zal een centraal gelegen en gekend punt zijn voor de Kortessemnaren, dat wekelijks geopend zal zijn.” 

 

Alle info: https://www.hasselt.be/digitalehulp

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is