Hasselt wil meer AED-toestellen in het straatbeeld

De stad Hasselt gaat bedrijven, organisaties, artsen en sportclubs vragen om hun AED-toestel publiek toegankelijk te maken. Daarnaast willen ze ook zoveel mogelijk Hasselaren leren reanimeren. “Bij het begin van deze bestuursperiode zijn we een traject opgestart om mensen te sensibiliseren, opleidingen in reanimatietechnieken te promomoten en defibrillatoren te plaatsen. Dat deden we samen met onze partners binnen Hasselt Zorgstad: de PXL Hogeschool en het Jessa Ziekenhuis. De gebeurtenissen op het EK voetbal bewijzen dat onze inspanningen nodig zijn,” aldus schepen van de Hasselaar Dymfna Meynen.

 

Op dit moment zijn er een 200-tal AED-toestellen verspreid over Hasselt. Dat zijn er twee per km² of 2,6 per 1000 inwoners. Dat is betrekkelijk meer dan het nationaal gemiddelde (0,9 per 1000 inwoners) en komt zelfs in de buurt van landen als Japan (3,4), Ierland (2,0) en Nederland (1,5) die bij de wereldtop behoren. AED staat voor Automatisch Externe Defibrillator. Het zijn draagbare toestellen die bij levensbedreigende hartritmestoornissen een elektrische schok aan het hart toedienen. Een AED-toestel geeft ook gesproken instructies. Zo helpt het met de reanimatie en kan het levens redden.

 

Publiek

 

Een belangrijk element is dat die toestellen 24/7 publiek toegankelijk zijn. “Dat is in Hasselt echter nog niet het geval. Slechts 4,3% van de aanwezige AED-toestellen – 7 in totaal - is 24/7 beschikbaar. Daar is dus nog een enorme winstmarge te boeken en dat gaan we ook doen,” legt schepen van de Hasselaar Dymfna Meynen, die ook bevoegd is voor preventieve gezondheidszorg, uit.

“We gaan de organisaties, bedrijven, VZW’s, e.d. stimuleren om hun toestel publiek toegankelijk te maken. Daarvoor is de aankoop van buitenkasten noodzakelijk. We roepen hen ook op om hun toestel te registreren via www.hasselt.be/nl/AEDtoestel. De stad zal zo nog meer AED-toestellen in het straatbeeld brengen zodat er bij eventuele ongevallen telkens accuraat kan worden opgetreden. Want het belang van een snelle interventie werd tijdens het voorval op het EK ook erg duidelijk”, besluit schepen Meynen.

Samen met de partners van Hasselt Zorgstad - de PXL Hogeschool en het Jessa Ziekenhuis - wil het stadsbestuur blijven inzetten een hartveilige stad. “Wij zullen onze studenten van de afdeling Healthcare inschakelen om vorming te geven rond het gebruik van de AED-toestellen. We willen hiermee meer mensen aanmoedigen om dergelijk levensreddend toestel te leren bedienen. Bovendien zullen we ingaan op de vraag van de stad Hasselt om enkele van onze AED-toestellen publiek toegankelijk te maken”, aldus Ben Lambrechts, algemeen directeur van PXL Hogeschool.

“Via het Jessa Ziekenhuis willen we, samen met de eerstelijn(huisartsenkringen) nog meer focussen op preventie. Met onze cardiologen zetten we bovendien extra in op telemonitoring. Maar dan nog zal het fenomeen ‘hartfalen’ altijd aanwezig zijn in onze maatschappij. Daarom zijn alle acties die we ondernemen om van Hasselt een hartveilige stad te maken cruciaal,” vertelt Jessa-directeur dr. Yves Breysem.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is