U bent hier
Hasselt werkt met Vlaamse steun aan gebruiksvriendelijke digitale dienstverlening

HASSELT – De dienstverlening van lokale overheden digitaliseert in snel tempo. Niet iedereen kan die evolutie echter volgen. Daarom werken de dertien Vlaamse centrumsteden aan oplossingen die hun digitale diensten voor iedereen gebruiksvriendelijk moeten houden. “Hasselt gaat onder meer een stadsapp ontwikkelen en onze website aanpakken. Allemaal met laagdrempelige toegankelijkheid als uitgangspunt,” aldus schepenen Dymfna Meynen en Frank Dewael.
De Vlaamse steun die Hasselt, samen met de twaalf andere centrumsteden, krijgt, kadert in het Relanceplan Vlaamse Veerkracht. Eén van de pijlers in dat plan is het implementeren van de digitale transformatie van onze samenleving. “Hasselt doet al heel wat inspanningen om de digitale achterstand van een deel van onze inwoners weg te werken. Denk maar aan de digicheques, opleidingen in onze dienstencentra, openbare computerruimtes, … Maar we stapten uiteraard graag in dit Vlaams traject. Het laat ons toe om hierin nog een versnelling hoger te schakelen. Het gaat meer concreet over ‘e-inclusion by design’: d.w.z. dat je de eindgebruiker al gaat betrekken bij de ontwikkeling van het digitale product met als doel zo gebruiksvriendelijk als mogelijk te zijn,” legt schepen van de Hasselaar Dymfna Meynen uit.
StadsApp
“We schuiven drie specifieke projecten naar voor in Hasselt. Eén. De ontwikkeling van een stadsapp waarmee we onze dienstverlening en informatie digitaal willen aanbieden aan alle inwoners. Ten tweede: de implementatie van een systeem waarmee we informatie op maat van elke klant kunnen aanbieden. Drie. De herziening van onze website waarbij gebleken is dat er nog ruimte tot verbetering is,” aldus schepen van Digitalisering, Frank Dewael. “We vinden het enerzijds zeer belangrijk om de digitaliseringstrein blijvend te laten rijden, maar we zorgen anderzijds ook voor voldoende haltes zodat iedereen erop kan stappen.”
Vlaanderen investeert 2.900.000 euro in dit project, verdeeld over dertien centrumsteden. Van de deelnemende lokale besturen wordt geen eigen financiële inbreng verwacht.