Hasselt stimuleert laagdrempelige werking in heel Vlaanderen

Op 3 december 2020

De stad Hasselt wil haar verenigingen en organisaties stimuleren om zo laagdrempelig mogelijk te werken. Daarvoor werd vorig jaar de vernieuwde drempelmeter ontwikkeld. Die legt drempels bloot die mensen tegen houden om zich aan te sluiten bij een vereniging. “De Vlaamse Overheid vroeg ons om deze tool ook voor te stellen bij andere steden en gemeenten. Daar gaan we als stadsbestuur graag op in. Hiermee kan ons beleid op vlak van toegankelijkheid worden uitgerold over gans Vlaanderen,” aldus schepen van de Hasselaar Lies Jans.

 

De drempelmeter is een (online) tool waarmee de drempels binnen een vereniging of organisatie worden opgespoord. Wat zou mensen tegengehouden om zich in te schrijven in je vereniging of om gebruik te maken van het aanbod van je organisatie? Dat is wat de drempelmeter achterhaalt. Zo krijg je een mooi beeld of je organisatie toegankelijk is voor een divers publiek. Op basis van de resultaten kan je dan als vereniging aan de slag. “Met een vragenlijst en een materialenbox gaven we al advies en ondersteuning op maat van verschillende organisaties. We willen dat het aanbod in Hasselt uiteindelijk openstaat voor iedereen. Drempels verlagen en participatie verhogen. Dat zijn de ultieme doelstellingen”, legt schepen van de Hasselaar Lies Jans uit.

 

Wetenschappelijk onderzoek

 

De stad Hasselt zet nu een stap verder in dit traject. Aan de hand van de drempelmeter kunnen organisaties een screening doorvoeren. Op basis van die screening kunnen ze dan een actieplan op maat uitwerken. Allemaal ter bevordering van de toegankelijkheid in de ruimste zin van het woord. “Via wetenschappelijk onderzoek in samenwerking met de UCLL onderzoeken we de impact van de drempelmeter op de toegankelijkheid van een organisatie. Zo spelen we kort op de bal en kunnen we gericht bijsturen.”

De stad Hasselt wil heel wat externe organisaties bereiken maar ook op begeleiding van de eigen diensten die een traject starten zal gefocust worden. Sinds de start van de drempelmeter in 2017 hebben 61 organisaties, diensten of verenigingen de drempelmeter doorlopen. Daarvan waren er 44 externe organisaties en 17 stadsdiensten.

“Als stadbestuur hebben we een voorbeeldfunctie en een belangrijke ambassadeursrol naar andere Hasseltse organisaties, verenigingen en scholen. Uiteindelijk willen we komen tot een stad waar geen drempels meer aanwezig zijn”, vertelt Jans, die ook bevoegd is voor toegankelijkheid.

 

Voorbeeld voor Vlaanderen

 

Het Departement Gelijke Kansen van de Vlaamse Overheid was gecharmeerd door het initiatief van de stad Hasselt en wilden dat we dit ter beschikking stelden van alle Vlaamse steden en gemeenten. Daarom organiseren we nu een infotraject van vijf sessies. Die zijn helemaal volzet. Op donderdag 3 december beginnen we eraan. Hiermee hopen we dat ons beleid op vlak van toegankelijkheid over heel Vlaanderen wordt uitgerold,” besluit een trotse schepen.

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is