Hasselt start campagnes op rond middelengebruik en gamen na euregionaal onderzoek

Op 1 februari 2021, over deze onderwerpen: Algemeen beieid, Lokaal sociaal beleid - OCMW

De stad Hasselt start binnenkort met enkele campagnes rond middelengebruik en gamen. Dat doet ze aan de hand van resultaten uit een euregionaal onderzoek naar consumptiegedrag bij jongeren (12-26) en 55-plussers. “Het worden campagnes zonder ‘belerend vingertje’ maar met positieve boodschappen. We willen mensen inspireren om te kiezen voor een gezondere leefstijl,” aldus schepen van de Hasselaar Dymfna Meynen.

 

Van oktober 2019 tot en met januari 2020 nam de stad Hasselt deel aan een euregionaal  onderzoek naar het consumptiegedrag van jongeren (12-26) en 55 plussers. Jongeren werden bevraagd over hun eigen gedrag én wat zij denken dat leeftijdsgenoten doen als het gaat over het gebruik van alcohol, cannabis en gamen. De vragen voor 55-plussers gingen over alcohol- en medicijngebruik.

 

Nooit alcohol


“De resultaten van dit onderzoek laten zien dat het niet allemaal kommer en kwel is” aldus Schepen van de Hasselaar Dymfna Meynen, die ook bevoegd is voor het preventiebeleid.

Zo blijkt uit het onderzoek dat 37% van de bevraagde 55-plussers nooit alcohol drinkt, of in ieder geval in de laatste maand in de onderzoeksperiode (net voor de eerste lockdown) helemaal geen alcohol heeft gedronken. Van de 55-plussers dronk bijna een derde hoogstens een keer per week alcohol.

“De perceptie van 55+‘ers en jongeren (12-26 jaar) over het gebruik van hun leeftijdsgenoten is veel negatiever dan de werkelijkheid. Dat vind ik een belangrijke vaststelling uit dit onderzoek,” aldus Schepen van de Hasselaar, Dymfna Meynen, die ook bevoegd is voor het preventiebeleid in Hasselt.

 

Gamen

 

“Het middelengebruik en gamegedrag ligt lager dan hoe dit wordt ingeschat bij de leeftijdsgenoten.  Een derde van de jongeren drinkt af en toe maar niet tijdens de afgelopen maand. Een grote meerderheid (78%) van de jongeren geeft aan dat ze nog nooit cannabis gebruikte. Bijna een kwart gamet nooit. Dat is opvallend. Het onderzoek bezorgt ons alvast een schat aan gegevens waar we beleidsmatig mee aan de slag gaan in ons beleidsplan verslavingsproblematieken,” aldus schepen Meynen.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is